Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Det er seks måneder siden Farhia tok med seg Nadifa og Hassan og flyktet fra tørken og krigen i hjemlandet Somalia og til flyktningleirene i Dollo Ado rett over grensen til Etiopia.

Det er seks måneder siden Farhia tok med seg Nadifa og Hassan og flyktet fra tørken og krigen i hjemlandet Somalia og til flyktningleirene i Dollo Ado rett over grensen til Etiopia.

– Det var ikke mulig for oss å finne noe å spise eller drikke i Somalia, så der vi kunne umulig bli. Både faren og moren til Nadifa og Hassan døde der. Det var rett etter at moren deres døde at vi startet reisen hit. Vi kunne ikke overleve lenger i Somalia. Så nå er jeg ansvarlig for de to barna, sier 15-åringen.

Ny start i Etiopia

Nå gjør hun alt hun kan for at niesen og nevøen skal få en best mulig start på livet i Etiopia. Hassan går i første klasse på Redd Barnas skole i flyktningleiren, mens Nadifa går på førskolen. Akkurat nå er hun imidlertid for syk til å delta i leken og undervisningen der. Femåringen er slapp og helt uten energi, og legen sier at hun har meslinger. Selv om medisinene gjør at Nadifa er på bedringens vei, er hun fremdeles hjemme i teltet hos Farhia.

– Nadifa og Hassan er barna mine nå, de er mitt ansvar. Redd Barna har invitert meg også til å begynne på skolen, men aldri i verden om jeg lar barna være alene, sier Farhia.

I likehet med 97 prosent av de unge somalierne som bor i Kobe flyktningleir, har 15-åringen aldri gått på skolen i hjemlandet.

– Jeg kan ikke lese eller skrive selv. Men jeg vil at Hassan og Nadifa skal få en utdanning. Det er viktig. Da kan de lære å ta godt vare på seg selv og få en god fremtid. Jeg vil gjøre hva som helst for barna. Jeg kommer ikke engang til å gifte meg før de er voksne og kan ta vare på seg selv, sier Farhia.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Somaliske flyktninger i Etiopia: Nadifa (5) går på førskolen. Akkurat nå er hun imidlertid for syk til å delta i leken og undervisningen der. Femåringen er slapp og helt uten energi, og legen sier at hun har meslinger. Medisinene gjør at Nadifa er på bedringens vei.

Redd Barna tilbyr skoleplass

Nadifa holder seg hele tiden tett inntil tanten sin. Stort sett ser hun ned i bakken, men når vi snakker om skolen, lyser hun opp.

– Jeg vil så gjerne gå på skolen å lære og lese og skrive. Når jeg blir stor, vil jeg bli lærer, sier femåringen. Farhia smiler og legger armen beskyttende rundt Nadifa. Det er imidlertid ikke lett for 15-åringen å gi de to barna alt de trenger.

– Mitt største problem her er å skaffe nok mat samt å få penger til å kjøpe klær og sko til barna. Det er veldig vanskelig å få melk og sukker. Men jeg prøver å sanke ved i buskene og selge den til andre mennesker i leiren her. Og Redd Barna hjelper meg mye. De gir meg nyttige ting som madrass, myggnetting, tepper, klær, sko og ekstra mat, forteller hun. Likevel er ikke Farhia i tvil om at Kobe flyktningleir er et godt sted å bo.

– Vi trives alle veldig godt her i Kobe. Det er godt miljø her og ingen vold, så jeg føler meg trygg her. Og naboene er veldig snille. De hjelper oss så ofte de kan. Vi skal aldri reise tilbake til Somalia, livet er mye bedre her, sier Farhia.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Kobe er en av fem flyktningleire i Dollo Ado. Til sammen bor det nå 137 900 somaliere i leirene, men tallet vokser hver eneste dag.

Nye flyktninger hver dag

I naboteltet bor Amina Ibrahim Ibrahim. Hun er trebarnsmor og har mer enn nok med å skaffe det aller nødvendigste for sin egen familie. Likevel har hun nærmest tatt til seg de tre barna som bor i naboteltet i flyktningleiren.

– Jeg er ikke i slekt med barna, de er fra en helt annen klan enn familien min. Men jeg vil gjøre alt som er i min makt for å hjelpe disse barna. Jeg vil beskytte dem og lage mat til dem når de ikke har noe å spise. Og jeg passer på at Hassan og Nadifa kommer til skolen om morgenen, sier nabokona.

Kobe er en av fem flyktningleire i Dollo Ado. Til sammen bor det nå 137 900 somaliere i leirene, men tallet vokser hver eneste dag. Tørke, skyhøye matvarepriser, vold og krig gjør at stadig nye mennesker tar seg over grensen til Etiopia.

– De fleste har ingenting når de kommer. Så behovet er enormt her. Vi i Redd Barna gjør det vi kan for å hjelpe de aller mest sårbare barna, som er de som kommer hit alene eller er blitt skilt fra familien under flukten. Nå følger vi opp Farhia, Nadifa og Hassan og sørger for at de har det de trenger for å klare seg her, sier Fatuma Mohamed Noor, en av Redd Barnas eksperter på barns beskyttelse i Kobe flyktningleir