Foto: Redd Barna/Marianne Tounkara
– Jeg har verken inntekt eller tilgang til mat nå, så vi sulter, sier Salome. Nå ser den 22 år gamle seksbarnsmoren lysere på fremtiden fordi hun nå har begynt å få kontanter av Redd Barna hver måned. For disse pengene kan hun kjøpe maten hun trenger for å holde seg selv og barna i live frem til neste avling.

Det første barnet fikk Salome da hun var 14 år gammel. Helt siden mannen døde har den unge seksbarnsmoren strevd med å skaffe mat, klær og medisiner til barna sine. Skole har hun ikke råd til å sende barna til.

Fordi hun ikke eier noe jordstykke, er Salomes viktigste inntekstkilde de pengene hun tjener når hun hjelper andre i landsbyen med å dyrke deres åkerlapper. Når avlingene er høstet inn, knuser hun hirse mot betaling.

Ingenting å leve av

Nå er det ikke noe jordbruksarbeid tilgjengelig. Store gresshoppsvermer har spist opp mesteparten av avlingene og kornet er rammet av sykdom. For Salome betyr det at hun ikke får noen lønn. I stedet tvinges hun til å låne penger for at hun og barna skal overleve.

– I år er vår landsby Korgom hardt rammet av matmangel. Folk har fått mye mindre avlinger enn vanlig fordi jordene deres har blitt angrepet av insekter. De som fikk en avling, høstet inn mye mindre enn vanlig. Kvinner som meg, som ikke eier jord i det hele tatt, blir ekstra sårbare nå. Jeg har verken inntekt eller tilgang til mat nå, så vi sulter, sier Salome.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
– Utdeling av kontanter er en veldig effektiv form for hjelp. Når familier har kuttet ned måltidene til ett om dagen og strever med å overleve, ser vi at de bruker pengene på mat, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Søren Pedersen, som selv nettopp har vært i Niger og sett hvordan nødhjelpen fungerer.

Får penger til mat

Korgom er en av landsbyene i provinsene Maradi og Zinder der Redd Barna har startet et nødhjelpsprogram der vi deler ut kontanter til de mest sårbare familiene.

Slik får kvinner som Salome muligheten til å handle den mest nødvendige maten til seg selv og barna på det lokale markedet.

– Jeg finner knapt ord for å uttrykke min glede for at jeg får penger fra Redd Barna. Med pengene jeg har fått, kan jeg kjøpe mat for 30 dager. Nå får barna mine dessuten behandling gratis, så nå er jeg ikke lenger like bekymret for fremtiden, sier Salome.

Effektiv nødhjelp

Å dele ut penger til de fattigste og mest sårbare familiene på denne måten er en svært effektiv form for nødhjelp. Familiene får stor grad av kontroll over eget liv fordi de selv bestemmer hva de skal kjøpe når. Samtidig bidrar de til å holde liv i de lokale markedene.

– Min drøm er at barna mine skal få nok mat, et trygt sted å sove og skikkelig klær å ha på kroppen, sier Salome.