Foto: Redd Barna/Carmen Fernández-Baldor
Aicha (7) er ett av mange barn i Mauritania som er rammet av matmangelen. Hun har ingen drømmer eller håp for fremtiden lenger, og best liker hun å være hjemme i fred.

Aicha bor i en landsby i distriktet Kaedi i Brakna-provinsen sør i Mauritania. Mauritania er ett av landene i Sahel-beltet i Vest-Afrika som er hardt rammet av matkrisen.

Sjuåringen bor sammen med sine to brødre og tre søstre, foreldrene og besteforeldrene i et tradisjonelt hus bygget av trerøtter og dekket av stoffer. Hele familien sover sammen på stråmatter.

Landsbyen ligger midt i et område som er hardt rammet av tørke. Vinden virvler støvet opp i luften og varmen ligger som et kvelende teppe det er umulig å unnslippe. I denne regionen er landsbyene små og avsidesliggende og består av noen få hytter og halvnomadiske telt.

Alle dager blir like

Alle dager er helt lik for Aicha. Hun står opp, ber morgenbønnen, henter vann ved soloppgang og solnedgang og hjelper moren sin med å lage mat og å vaske. I tillegg leter hun etter ved.

Foto: Redd Barna/Carmen Fernández-Baldor
95 prosent av avlingene til de som bor i landsbyen til Aicha er ødelagt av tørke. Det er lite annet tilbake enn sand.

– Av og til går jeg på skolen i nabolandsbyen. Men jeg foretrekker å ikke gå dit. For ofte kommer ikke læreren. Og når han er der, straffer han oss ofte ved å slå oss med stokk, sier Aicha.

Måltidene spiser familien fra den samme tallerkenen. Og maten er alltid den samme: couscous, ris, litt olje og, dersom de er heldige, litt fisk fra Senegal-elva.

95 prosent av avlingene ødelagt

Tørken har ført til katastrofalt dårlige avlinger i hele Kaedi-distriktet; hele 95 prosent av avlingene er ødelagt. Det tradisjonelle jordbruket er svært avhengig av regn. Og familier som lever av maten de dyrker selv, som familien til Aicha, har ikke råd til å handle maten de trenger på markedet i Kaedi by, som er 11 kilometer unna.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Redd Barna starter nå opp med utdeling av kontanter til de fattigste, mest sårbare familiene i to av distriktene i Mauritania på samme måte som vi gjør i Niger. Dette er en svært effektiv form for nødhjelp der landsbyboerne selv avgjør hvem som trenger pengene mest. Og pengene deles ut mot fingeravtrykk på et spesielt utdelingskort.

De klarer å overleve ved å samle ved som de prøver å selge i byen. I tillegg selger de sine få geiter.

– Dermed mister de en viktig del av levebrødet sitt. Hele fremtiden deres settes i fare. Livet har alltid vært vanskelig i dette området, men tørken gjør det til en kamp for å overleve, sier Carmen Fernández-Baldor, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Mauritania.

Mister energien

Aicha er en alvorlig og tilbakeholden jente med store, trette øyne. Hun har ingen drømmer eller håp for fremtiden. Hun sier hun er sliten.

– Det jeg liker aller best er å være hjemme i fred å ro uten noe å gjøre og uten en masse plikter og husarbeid, sier hun.

Aicha har fem venninner i landsbyen som hun liker å sitte og snakke om alt og ingenting med. Mangelen på mat og det ensidige kostholdet gjør at ingen av de andre barna i landsbyen heller har energi eller pågangsmot til å gjøre noe som ikke er strengt nødvendig.

Foto: Wikipedia
Sahel-området er det tørre savannebeltet sør for Sahara-ørkenen i Afrika. Dette området er nå rammet av matkrise.

– Når en matkrise rammer, er barna alltid de mest sårbare. Langvarig underernæring hos barn har alvorlige negative konsekvenser for deres fysiske og mentale utvikling. Disse effektene er vanskelige å gjøre noe med, men kan lett unngås dersom vi griper inn i tide. Det er mulig å unngå at barn som Aicha mister evnen til å drømme, sier Carmen Fernández-Baldor.

Nødhjelpsarbeidet er i gang

Redd Barna er i ferd med å starte utdeling av kontanter i de to provinsene Brakna og Gorgol sør i Mauritania. Det er en effektiv form for nødhjelp der de mest sårbare familiene får utdelt penger en gang i måneden, som de så kan bruke til å handle mat for. Ikke bare får familiene kontroll over sitt eget liv ved at de selv kan bestemme hva de skal handle når, men de bidrar også til å holde liv i de lokale markedene.

Resultatet for Aicha og familien hennes blir at de vil få et mer variert kosthold. Alle familiene som mottar penger vil også få opplæring i hvilke ernæringsbehov barn har og hvorfor god hygiene er viktig, i tillegg til informasjon om barns rettigheter.