Foto: Redd Barna
– Vi hører at unge jenter blir tvunget til ekteskap med opprørere som så skiller seg fra dem etter kort tid. Voldtekt mot jenter og kvinner er utbredt. Barn blir rekruttert som barnesoldater. De har flyktet fra kampene og er spesielt sårbare. Mange har et stort behov for humanitær assistanse, sier regiondirektør for Afrika, Anne Pedersen.

Om få dager drar Anne Pedersen til Afrika for å diskutere situasjonen i Mali med internasjonale Redd Barna.

– Kombinasjonen av matkrisen, som et resultat av dårlig avling, høye matpriser, konflikt og livet på flukt gjør at barna i Mali nå er rammet av en kompleks humanitær krise, sier regiondirektøren.

FN slår alarm om situasjonen i Mali. FNs høykommissær for flyktninger frykter at så mange som 700 000 mennesker i Mali kommer til å rømme fra hjemmene sine de nærmeste månedene på grunn av krigen mot islamistene nord i landet.

– Vi hører at unge jenter blir tvunget til ekteskap med opprørere, som så skiller seg fra dem etter kort tid. Voldtekt mot jenter og kvinner er utbredt. Barn blir rekruttert som barnesoldater. De har flyktet fra kampene og er spesielt sårbare. Mange har et stort behov for humanitær assistanse, sier Pedersen.
 
Flyktningene trenger det meste. Rent vann, tak over hodet, medisiner og psykososial støtte. Hun fremhever viktigheten av å beskytte sivile:
 
– Internasjonal humanitær lov og menneskerettigheter må respekteres i alle konflikter og katastrofer. Alle parter plikter til å beskytte sivile, og spesielt barn, mot krigshandlinger, vold, nød og tvangsflytting, sier hun.

Hun påpeker at alle barn har rett til nødhjelp. Det internasjonale samfunnet og parter i konflikt må garantere at nødhjelpen får komme frem, dersom konflikten vil eskalere.

Stadig flere mennesker drevet på flukt sørover og over til nabolandene. Barn rammes hardest av krig og konflikt. De står i fare for å komme bort fra foreldrene sine, bli utnyttet og miste livsviktig skolegang. I tillegg til den pågående konflikten, har avlingene vært dårlige de siste årene på grunn av tørken, noe som har ført til skyhøye kornpriser og matmangel.

Foto: Redd Barna
Stadig flere mennesker drevet på flukt sørover og over til nabolandene. Barn rammes hardest av krig og konflikt. De står i fare for å komme bort fra foreldrene sine, bli utnyttet og miste livsviktig skolegang. Bildet viser barn som er drevet på flukt fra kampene,

Et land på flukt

Flyktninger rømmer fra konflikten fra nord i landet, i tillegg til 229 000 internt fordrevne og 147 000 malierne som allerede har krysset grensen til nabolandene Mauritania, Niger, Burkina Faso og Algerie siden konflikten startet i april 2013.

– Stadig flere mennesker drevet på flukt sørover og over til nabolandene. Barn står i fare for å komme bort fra foreldrene sine, bli utnyttet og miste livsviktig skolegang. I tillegg til den pågående konflikten, har avlingene vært dårlige de siste årene på grunn av tørken, noe som har ført til skyhøye kornpriser og matmangel, sier Pedersen.

Bakgrunn for konflikten

I begynnelsen av 2012 startet tuaregenes separatistorganisasjon Bevegelsen for nasjonal frigjøring av Azawad (MNLA) et oppgjør som tvang Malis regjeringshær til å trekke seg ut av den nordlige delen av landet.

I mars førte opprøret til et statskupp, som satte en stopper for Malis 20 år med demokrati. I april tok militante islamistgrupper som Ansar Dine (”Troens forsvarere”) kontrollen over den nordlige delen av landet, hvor de innførte Sharia-lovgivning.

Da opprørerne ved årsskifte 2012-2013 nærmet seg hovedstaden Bamako gikk Frankrike, med bred internasjonal støtte, inn i landet for å bidra med militær hjelp til Malis regjering. Det diskuteres nå forskjellige muligheter for hvordan det internasjonale samfunn bør intervenere for å stoppe den akutte situasjonen.

Redd Barna i Mali

Redd Barna har arbeidet i Mali siden 1987. Her arbeider vi med underernæring av barn, deler ut verdisedler til bønder som er berørt av tørken, har helsetjenester for barn og deres mødre. En annen viktig del av vårt program i Mali er å jobbe for å øke kvaliteten på utdanningstilbudet i landet.

Displaced children who have escaped the violence in the rebel controlled North of the country take refuge in a...