Ingen barn skal måtte legge ut på flukt, men for mange er alternativet så mye verre. Med seg i bagasjen har de frykt, sorg, håp, drømmer, og kanskje en lidenskap for fotball.

Barn som har flyktet til Norge, er først og fremst barn. Og ingen barn er bare et tall. Hvert barn har et ansikt, en stemme og en historie å fortelle. De trenger at vi ser dem, lytter til dem, og ønsker dem velkommen.

Sammen skaper vi et samfunn som er på lag med alle barn, hvor hvert barn teller.

Del filmen der Rolf Kristian Larsen gir sin stemme på Redd Barnas facebook >

Først og fremst barn

-Barn på flukt er bare barn. De må tas på største alvor.

 

Det sier skuespiller Rolf Kristian Larsen. Han har valgt å gi sin stemme til en 17 år gammel gutt fra Syria i en film for Redd Barna.

17-åringen sitter i dag på et mottak for enslige, mindreårige asylsøkere et sted i Norge. Han flyktet alene fra Syria, og har delt sin historie med Redd Barna. En historie som skuespiller Rolf Kristian Larsen ønsker å videreformidle til det norske folk.

-Det er en sterk historie, ikke fordi den inneholder spesielt mye dramatikk om krig eller flukt, men fordi den skildrer noe universelt og menneskelig, som savnet etter en søskenkrangel eller mammas mat. Jeg blir minnet på at barn på flukt først og fremst er barn, sier Larsen.

Filmer om barn som har flyktet til Norge

Filmen er den første i en serie på fire filmer om barn på flukt som Redd Barna lager denne våren. Snøfall-stjernen Siri Skjeggedal er en av dem som også gir sin stemme til barn som har flyktet til Norge.

-Å formidle historiene til barn på flukt kan ofte være vanskelig fordi disse barna er sårbare og har ekstra stort behov for beskyttelse, sier Lisa Brodshaug, kampanjerådgiver i Redd Barna.

-Å la kjente mennesker formidle historien gjør at flere lytter, samtidig som vi ivaretar behovet for anonymitet, forteller hun. 

Filmen vil bli vist over hele landet i forbindelse med Redd Barna-uka.

Redd Barna-uka arrangeres fra 11.-19.mars og er en frivillghetsuke med arrangementer og aktiviteter landet rundt. I år er det et spesielt fokus på barn som har flyktet til Norge. Les mer og bli med der du bor >

De fire filmatiserte historiene baserer seg på intervjuer med barna, og er anonymisert og bearbeidet av manusforfatter Helena Nielsen. Filmene er regissert at Johan Kaos og Harald Mæle Jr.