Foto: Redd Barna
I denne flyktningleiren bor nå Esree og foreldrene hennes mens de prøver å finne en måte å komme seg tilbake til Egypt på.

Bølgen av politiske protester i Nord-Afrika fortsetter. Den siste uken har rundt 100 000 mennesker flyktet ut av landet fra kampene mellom demonstrantene og Gadaffi-tilhengerne. Enda flere er på flukt i eget land. En av dem er ti år gamle Esree. Hun er født i Egypt, men bor i Libya sammen med foreldrene sine fordi faren er fremmedarbeider der.

– Skolen stengte for to uker siden. Da var elevene for redde til å gå på skolen, forteller Esree.

Da besteforeldrene til Esree hørte om urolighetene i Libya, bønnfalt de familien om å forlate landet. Nå har tiåringen og foreldrene hennes kommet noen kilometer fra grensen til Tunisia. Der bor de i en midlertidig teltleir for flyktninger.

– Til å begynne med var jeg ikke redd, men da vi dro hjemmefra for å reise hit, ble jeg redd. Men jeg føler meg litt bedre nå som vi endelig har kommet hit til leiren, sier Esree.     

Foto: Redd Barna
Ved grensen til Tunisia prøver tusenvis av mennesker av ulike nasjonaliteter å slåss, dytte og presse seg over til sikkerheten i nabolandet.

Umulig å få transport

Moren hennes smiler trett fra et hjørne av teltet. Datteren vet ennå ikke at de har en lang, vanskelig vei igjen å reise før de er hjemme hos besteforeldrene i Egypt.

Det er umulig å få tak i transport. Hver dag driver horder av menn rundt og leter etter transport som kan ta familiene deres til flyplassen eller en havn. Og noen kilometer unna, ved grensen til Tunisia, prøver tusenvis av mennesker av ulike nasjonaliteter å slåss, dytte og presse seg over til sikkerheten i nabolandet.  

Barna rammes hardest

– Den stadig økende politiske volden i Libya rammer barna hardest. Vi vet at flere titusener av mennesker allerede har krysset grensen, og nå har vi fått rapporter om mangel på medisiner og andre livsnødvendigheter inne i selve Libya. Vi vil sikre at barna som er fanget i denne volden får den nødvendige omsorgen og beskyttelsen, sier Redd Barnas britiske nødhjelpssjef Gareth Owen.

Foto: REUTERS/Yannis Behrakis fra AlertNet
Her er en tunisisk familie bosatt i Libya på flukt hjem til Tunisia. Så langt har rundt 100 000 mennesker flyktet til nabolandene Egypt og Tunisia fra Libya.

Redd Barna har sendt ut team med nødhjelpseksperter for å håndtere en eventuell humanitær aktastrofe – både inne i selve Libya og over grensen i nabolandene Egypt og Tunisia. Vi overvåker situasjonen nøye og finner ut av hvordan vi best kan sikre barnas beskyttelse samt gi nødhjelp i form av mat, helsehjelp, midlertidig tak over hodet og andre livsnødvendigheter.

Esrees håp for fremtiden er enkelt:

– Når alle problemene er over, vil jeg reise hjem igjen til Dahmen, for der har jeg alle vennene mine og der er skolen min, sier hun.