Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Første gangen Redd Barna møtte Fatuma og sønnen Ibrahim var på sykehuset i Wajir. Da var Ibrahim seks uker gammel og akutt underernært og svært syk. Nå har den tre måneder lille gutten lagt på seg, men han er fremdeles avhengig av å få spesielt næringsrik mat.

16 år gamle Fatuma er nybakt mor til tre måneder gamle Ibrahim. Han er akutt underernært, og har fått behandling ved sykehuset i Wajir i Kenya en stund. Nå er den lille gutten skrevet ut fra sykehuset. Han legger på seg jevnt og trutt, men fremdeles er han syk og lider av diaré og oppkast.

– Sønnen min er fremdeles syk. Han ble skrevet ut fra sykehuset i slutten av juni og er mye bedre, men har ikke kommet seg helt. Før holdt han på å dø; nå er han ok, men fremdeles syk. Han er tre måneder gammel nå og veier 2,8 kilo, forteller Fatuma. 

Ikke nok mat til alle

16-åringens ektemann er ute i ødemarken og leter etter beitemark til de få husdyrene som ikke har blitt drept i ekstremtørken. Som spedbarnsmor får Fatuma fire kilo med næringsrik mais- og soyablanding av Redd Barna annenhver uke. 

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
– Sønnen min ble skrevet ut fra sykehuset i slutten av juni og er mye bedre, men har ikke kommet seg helt. Før holdt han på å dø; nå er han ok, men fremdeles syk, sier Fatuma om Ibrahim, som nå veier 2,8 kilo.

– Det hjelper meg. Jeg har ikke noe mat, så jeg er avhengig av hjelpen jeg får av Redd Barna. Jeg lager mais- og soyagrøt hjemme og deler maten med moren min og søsknene mine. Som familiens førstefødte er det mitt ansvar å passe på småsøsknene mine. Jeg har ti søsken totalt, og bor sammen med fem av dem, sier Fatuma.

Fordi hun deler maten med så mange, holder den ikke frem til neste matutdeling. Når familien er uten mat, prøver de å få mat fra naboene.

Redd for sønnens liv

– Når vi er tomme for grøt, spiser vi oftest ingenting. Om ikke naboene har noe å avse. Jeg vet at jeg ikke har nok brystmelk å gi til sønnen min. Det er fordi jeg ikke har nok mat å spise. Jeg har ikke penger til å kjøpe mat for. Jeg trenger mat og penger så vi kan forsørge oss selv og kjøpe melk, sier Fatuma.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Fatuma og Ibrahim sover i sengen, mens Fatumas fem småsøsken sover på gulvet i hytta der hele familien bor.

Familien bor tett sammen i en liten, enkel hytte. Der sover Fatuma i sengen sammen med sønnen sin, mens søsknene hennes sover på gulvet. De har ikke noe toalett, og de må gå i 15 minutter for å komme til nærmeste vannkilde.

– Jeg er veldig bekymret for sønnen min fordi han ikke slutter å kaste opp og har diaré. Han gråter hele tiden. Jeg vil ikke ta ham med tilbake til sykehuset, for hvem skal passe søsknene mine hvis jeg er på sykehuset, sier Fatuma.