ALP er et intensivt undervisningstilbud i grunnleggende fag, som gir mulighet for barn å ta igjen tapt tid på skolen. Mange syriske flyktningbarn har vært uten tilgang til skole siden krisen startet for to år siden. Redd Barna har snakket med lærer og elever i Libanon.

Nouha Jarrah, lærerassistent i Redd Barna

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Nouha Jarrah ser forskjell i barnas atferd allerede etter en- og en halv måned på skolen.

Barna er ikke registrert for skolegang i Libanon, så dette er deres eneste mulighet til skolegang. Noen av barna har gått på skole i Syria, men flere her har aldri har gått på skole før. Det siste året har det vært umulig for de fleste syriske barn å delta i undervisningen i hjemlandet, så alle barna har tapt tid å ta igjen på skolen.

Vi tilbyr skolebusser, så barna kommer seg trygt til og fra skolen. De fleste barna bor rundt Bar Elias, men en av bussene drar også til Zahle for å plukke opp barn. Her bor familier i telt, garasjer og uferdige bygninger, og jeg er ekstra glad for at de kommer hit.

Hvis et barn ikke kommer til skolen en dag, ringer vi foreldrene for å høre om alt er i orden. Foreldrene har veldig positive tilbakemeldinger til oss. De er glade for at barna deres får gå på skole. Ofte sender de med flere barn på bussen, fordi de ønsker at alle skal få utdanning.

Barna stortrives som del av dette programmet. Du skal se hvor glade de blir når vi gir dem noe å spise og en juice hver dag! De er også veldig ivrige på å lære. Når skolen er stenges ved helligdager, blir barna skuffet over at de ikke får kommet hit.
Den psykososiale støtten de får her er veldig viktig. Disse barna har deltatt i programmet i en - og en halv måned, og vi ser allerede forandringer i atferd. De stille og passive barna deltar mer, og de mest aggressive og høylytte har roet seg ned.

Huszaifa (8):

Foto: Redd Barna/Inge Lie
- Jeg trives veldig godt her, for jeg elsker å lære!

Jeg hadde akkurat begynt på skolen i Syria, men så startet krigen. Etter det har jeg kun deltatt her på Redd Barnas skole i en - og en halv måned. Jeg liker veldig godt å være her, fordi jeg elsker å lære. Vi lærer arabisk, engelsk og matematikk her. Jeg liker alle fagene, men favorittfaget mitt er arabisk.

En annen fin ting med å gå på skolen er at jeg får nye venner! Når jeg blir voksen, vil jeg bli lege. Da kan jeg hjelpe de som er såret i Syria.

Demia (6):

Dette er den første skolen jeg har vært på. Jeg trives veldig! Det jeg liker best, er at vi lærer ting. I dag lærte vi hvordan vi uttaler vokaler.

Favorittfaget mitt er engelsk. Det er gøy!

Redd Barnas læringsprogram

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Demia (6) sitt første møte med skolen er som flyktningbarn i Libanon. Hun trives på skolen, fordi hun liker å lære.

I tillegg til grunnleggende utdanning, har ALP som mål å motivere og engasjere barn utenfor skolen, emosjonelt og mentalt. Undervisningen fokuserer på grunnleggende fag, og involverer studentene gjennom aktiv læring, inkluderende rollespill, eksperimenter og andre kreative presentasjonsformer.

Til nå har 994 barn tatt del i ALP, som fokuserer på barns kapasiteter i språk, naturfag og matematikk. Redd Barnas utdanningsprogram er tett koordinert med UNHCR og UNICEF. Redd Barna jobber også med utdanningsdepartementet i Libanon, for å sikre at skolebarna preget av krisen har tilgang til relevant kvalitetsutdanning i et trygt læringsmiljø.

Se video fra Redd Barnas besøk på skolen i Libanon: