«Hvor ble det av onkel? Hva skjedde med pappa? Hvorfor døde broren min?» Tre spørsmål stilt av barn som ikke forsto krigens alvor på annet vis enn at familiemedlemmer ble borte.

- Da vi fortalte at alle var blitt drept i krigen, forsto de snart de alvorlige realitetene, sier Hisham, familiefar og skolelærer fra Deir Ezzour, som nå bor med familien i Al Hol flyktningleir i Hassakeh-provinsen, nordøst i Syria. Her bor 500 internt fordrevne syrere og 10.000 irakiske flyktninger. I denne leiren driver Redd Barna et senter for trygg barnelek, i tillegg til å støtte barn nordøst i Syria med aktiviteter som gir psykososial støtte.

- Å få den beskjeden preget barna sterkt. Det har hatt en negativ påvirkning på deres daglige vaner og rutiner. Det kom til et punkt hvor alle høye lyder skremmer dem. De blir urolige hvis de hører skyting eller høye lyder, sier han.

Usynlige sår

Redd Barnas nye rapport «Invisible Wounds» ser på hvordan seks år med krig i Syria har påvirket barns mentale helse. Flere enn 450 barn og voksne fra syv av Syrias 14 provinser ble intervjuet om den psykologiske effekten av krig. En av fire har psykiske plager. Rapporten er den største og mest omfattende studien i Syria om barns mentale helsetilstand. Den slår fast at vi står ved et vendepunkt; millioner av barn har vært til de grader utsatt for skadelig stress at deres sjanser for å bli bra igjen minsker for hver dag.

Foto: Redd Barna
Hisham sammen med sønnen Ibrahim (7) og datteren Nour (2).

- Seks år med krig uten å vite om hver dag blir deres siste er en enorm psykisk belastning for barn, sier Marcia Brophy, psykolog og Redd Barnas seniorrådgiver på mental helse og psykososial støtte i Midtøsten.

Minst 3 millioner syriske barn under seks år har ikke opplevd annet enn krig og konflikt, og frykten er at en hel generasjon skal vokse opp til et liv med mentale og psykiske helseplager.

Barna sviktes

- Vi svikter barna inne i Syria. Vi trenger å sikre at barn som allerede har mistet seks år av livet sitt, ikke mister hele framtiden sin også, sier Brophy.

I følge ekspertene nærmer vi oss et kritisk punkt, fordi det vil bli vanskeligere å rette opp skadene når disse barna har blitt voksne. Derfor må vi øke satsningen på psykososial støtte til barn, og det må handles nå. Med riktig hjelp og nok ressurser kan barna få leget de psykiske plagene som krigen har påført dem.

Psykososial støtte

Foto: Redd Barna

Redd Barna er inne i 10 av Syrias 14 regioner, samt i nabolandene, for å bidra med psykososial støtte og utdanningsaktiviteter for barn. I tillegg støtter Redd Barna åtte helseinstitusjoner, hvor det gjennomføres vaksinasjonsprogrammer, distribueres husholdningsartikler, hygieneartikler og klær.

Hittil har disse programmene nådd mer enn 2,4 millioner mennesker inne i Syria, inkludert 1,5 millioner barn. Denne undersøkelsen er gjort i samarbeid med syriske lokalsamfunn, enkeltpersoner og andre humanitære organisasjoner.

Ting man aldri ville vist på film

- Barna har sett all mulige former for vold. Flyangrep ledet til 4-5 massakre av sivile i byen. Barna snakker om forskjellige typer våpen og vet om alle de ulike flytypene. Noe av volden har de sett på tv og nettet, mens noe har de sett med egne øyne. Ting man aldri ville vist på film, sier Hisham.

Foto: Redd Barna

- Situasjonen i Deir Ezzour ble utålelig for barna, som etter hvert verken hadde helsetilbud eller skole å gå til. De tilbragte hele dager på gata for det var ikke noe annet å finne på. De vokste opp uten utdanning og mistet meningen med livet. Ingen drømte lenger om å «bli noe» som voksen. Jeg håpet at barna mine ville studere, lære og få utbytte fra undervisning, men nå er min eldste sønn 9 år og han klarer ikke engang å legge sammen én pluss én. Barna her i Syria er blitt 8, 9 eller 10 år og de har aldri gått på skole. De kan ikke lese eller skrive. Hva er verre enn uvitenhet her i livet? Etter mitt syn er det verre enn noen krise i verden, sier Hisham.

Vil du støtte Redd Barnas arbeid for syriske barn? Send SYRIA til 2434 (200,-), eller bruk kontonummer 7050.06.35280.

Navn på barn og voksne er endret for deres egen sikkerhet.