Foto: Redd Barna/Inge Lie
Docha og Shambel er to av de frivillige helsearbeiderne i Debrezeit. De er trent opp til å følge opp gravide, mødre og barn, og se etter tegn på sykdom som kan skade mor og barn. Mannlige helsearbeidere er en stor fordel for å skape engasjement og forståelse blant fedrene.

Alemi (26) holder rundt datteren Setota, en sju måneder gammel bylt som er tullet inn i et varmt teppe. De to bor sammen med søstrene til Alemi i en tradisjonell hytte i Debrezeit, én times kjøretur fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Utenfor hytta er bakken gjørmete av regnet som kommer på denne tiden av året.

- Siden dette er mitt første barn var det mye jeg lurte på under graviditeten, forteller Alemi. Hun har ingen utdanning, og er dermed avhengig av å få råd av andre i forbindelse med graviditet.

Skadelige tradisjoner

Ulike tradisjonelle praksiser har vært utbredt i området hun bor i. Flere av de gamle oppfatningene om hvordan man skal behandle gravide og nyfødte er direkte skadelig for barnet. For eksempel var det vanlig å smøre inn babyens navle med gjørme for at den ikke skulle tørke inn, noe som kan gi livsfarlige betennelser i en liten kropp. Å vaske babyen i kaldt vann mente man var bra for å gjøre barnet rustet til et tøft liv. Og i stede for å amme et nyfødt barn skulle man gi det smør. I tillegg kan det være vanskelig for mødrene å oppdage sykdommer som et trent øye lettere kan se.

Et helsesenter i området, som Redd Barna driver sammen med etiopiske myndigheter, jobber med mor-barn-helse. De kontrollerer sykdommer, jobber med familieplanlegging, sanitær og helseutdanning. De har flere lokale frivillige medarbeidere som har fått opplæring, og som drar på hjemmebesøk hos vordende mødre. Det er én frivillig per 30 innbyggere.

- Vi har landsbymøter, kaffeseremonier og går fra dør til dør for å høre om noen vet om det er gravide i landsbyen. Hvis du spør direkte om en kvinne er gravid får du vanligvis ikke noe svar, forklarer Doucha og Shambel, som er to av de frivillige i området.

- De yngste mødrene er 18-19 år gamle, men før var de rundt 15 år gamle da de fikk sitt første barn. Utdanning er hovedgrunnen til at jentene gifter seg og får barn senere. Det er også mer akseptert med familieplanlegging, sier Doucha og Shambel.

Fortsatt er det slik at de fleste gravide føder hjemme, med hjelp fra eldre mødre. Helsearbeiderne kan råde en gravid til å oppsøke sykehus dersom de ser tegn til komplikasjoner hos mor og barn. Lange avstander og mangel på transport gjør det imidlertid vanskelig for mange gravide å reise til et sykehus.

Støtte fra frivillige helsearbeidere 

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Lille Setota blir fulgt opp av lokale helsearbeidere som er trent i å oppdage sykdommer hos små barn. - Hun har fått vaksine mot polio, og skal også få en mot meslinger, sier moren Alemi.

Alemi er én av de som har nytt godt av støtten fra lokale helsearbeidere.

- Helsearbeideren var hos meg to ganger mens jeg var gravid, og mange ganger etter at Setota ble født. Før fødselen sa hun at jeg måtte forberede klær til babyen, ordne et sted hvor barnet kunne sove, skaffe utstyr til en eventuell hjemmefødsel og ha penger klar i tilfelle jeg måtte dra på sykehus. Fødselen startet hjemme, men etter en stund dro jeg innover til sykehuset og fødte der, sier Alemi.

Hun fikk mange gode råd fra helsearbeideren også etter at Setota var født.

- Hun sjekket temperaturen på babyen og snakket med meg om amming, vaksiner og andre ting jeg lurte på, sier Alemi. Hun setter pris på å få gode råd fra en helsearbeider.

- Verden trenger flere helsearbeidere

Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang besøkte Alemi og datteren i hytta deres. Hun mener deres situasjon er et godt eksempel på hvor viktig det er for mødre og barn å ha et helsetilbud der de bor.

- Det er langt fra alle mødre og barn i Etiopia som har et slikt tilbud, fordi mange bor langt unna nærmeste helseklinikk. De fleste barn som dør i både Etiopia og i verden i dag dør i forbindelse med fødselen, eller før de rekker å bli en måned gammel. Vi vet at dersom flere får tilgang på et godt helsetilbud i sitt lokalområde så vil dette redde mange liv. Norge kan være med på å gjøre noe med dette, og vi ber derfor regjeringen om å bevlige én ekstra bistandsmillard til mor-barn-helse. Det er bra at de allerede har forpliktet seg til å gi en milliard årlig til vaksiner, men vi vet at vaksiner ikke er nok for å redde nyfødte og mødre, sier Wang.

Redd Barna har gått sammen med Sykepleierforbundet, Den norske jordmorforening, Den norske legeforening, Yngre legers forening, Care, Kirkens Nødhjelp og PRESS – Redd Barna Ungdom, om en kampanje for å bekjempe barnedødelighet. Nøkkelen til å oppnå dette er flere helsearbeidere i nærheten av der folk bor.

Les mer om kampanjen og skriv under her >

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Tove R. Wang besøkte Alemi og datteren i Debrezeit, Etiopia. Her sammen med de yngre søstrene Kemamu og Addisu. - Tilgang til et helsetilbud i nærheten av der du bor er med på å redde liv, sier Wang.