Foto: Kjetil Andersen
Det var god stemning og mange gode spørsmål fra barna til årets fredspristaker.

I år er det 12 barn fra Sagene og Tiurleiken skole, som står for alt innholdet i festen. En fest av barn, for barn. I forkant av festen har de jobbet hardt med å forstå hva årets fredspris handler om.

Foto: Kjetil Andersen
- Dialog er å snakke sammen, og at det var det de fikk til i Tunisia når landet sto på randen av borgerkrig, sa programlederne Emma (12) og Walid (12).

Dialog i stedet for borgerkrig

Fra scenen forklarer programlederne Emma (12) og Walid (12) publikum følgende om årets vinnere: 
- Dialogkvartett… Et rart ord og kanskje ikke så lett å skjønne helt hva de har gjort, sier Emma.
- Kvartett er greit: Det er fire organisasjoner som gikk sammen, organisasjoner som ikke jobber sammen til daglig, sier Walid.

Videre forklarte programlederne at dialog er å snakke sammen, og at det var det de fikk til i Tunisia når landet sto på randen av borgerkrig. De fikk alle de forskjellig partene i Tunisia til å prate med hverandre og diskutere. Dialog i stedet for borgerkrig og demokrati i stedet for diktatur.

Foto: Kjetil Andersen
Godt over 200 barn heiet på fredsprisvinnerne, mens de satte seg til rette i et lite tunisisk te-selskap blant barna.

Hedret vinnerne med te-selskap

Etter mange god musikk- og danseinnslag, ankom endelig fredspristakeren sammen med HKH Kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre-Magnus. Hakk i hæl kom Redd Barnas generalsekretær Tove Wang og Oslos nye ordfører Marianne Borgen.

- Velkommen til Redd Barnas fredsprisfest og gratulerer med årets Nobels fredspris. Heia Tunisia!, ljomet det i lokalet. Godt over 200 barn jublet for fredsprisvinnerne, mens de satte seg til rette i et tunisisk te-selskap blant barna.

- Dere gir oss mot til å fortsette kampen

Det var mange gode spørsmål fra barna til fredsprisvinnerne.

Theodoros Xenakis (12) fra Bergen hadde lurte på hva Houcine Abassis drøm for fremtiden i Tunisia var, og hvor lang tid trodde han det kom til å ta for å oppnå drømmen?
- Min drøm er en stor drøm. Denne nasjonale dialogen var første steg på en lang reise, som vil fortsette med titusenvis av flere steg. Jeg drømmer også om å få bukt med terrorisme både i Tunisia og i resten av verden, svarer Abassi, som er generalsekretær i fagbevegelsen UGTT.

Det neste spørsmålet til fredsprisvinneren stilte Erlend Tobias Lunde (12) fra Bergen. Han lurte på hvordan det er å jobbe i en verden med så mange problemer og utfordringer?

- Dere unge gir oss håp til å fortsette kampen for fred. Det er barna i Tunisia og dere som er morgendagens verden. Vi vil fortsette å kjempe for at alle barna i Tunisia får ordentlig og gratis utdanning, slik at de er klare for å møte fremtiden, svarte Abdessattar Ben Moussa, presidenten i menneskerettsorganisasjonen La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme (LTDH).

Foto: Kjetil Andersen
Helt tilslutt kom hele festkomiteen opp på scenen for å ta imot stående applaus for sin fantastiske innsats under årets fredsprisfest.

Hvordan var det å leve under en diktator?

Spørsmålet fra programleder Emma (12) gikk til Mohamed Fadhel Mahfoudh fra den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie (ONAT).

- Min sønn og datter starter hver eneste dag med sangen «I feel good», noe jeg mener er meget beskrivende for dagens optimistiske situasjon for barna i Tunisia. Heldigvis har mine barn fått tilbake troen på det moderne samfunnet og friheten. Dette takket være sivilsamfunnet og de mange politiske tiltakene i den siste tiden i Tunisia, sier Mahfoudh.

-  Å leve under en diktator var utrolig krevende. Som advokat fikk jeg ikke lov til å praktisere juss. Jeg fikk heller ikke lov til å kritisere regimet. Heldigvis oppnådde vi mye gjennom å kjempe sammen og beholde troen på en fri tunisisk hverdag, avsluttet Mahfoudh.

Etter at vinnerne og de andre prominente gjestene hadde forlatt Nobels Fredssenter, avsluttet Sondre Justad programmet med egne sanger. Helt tilslutt kom hele festkomiteen opp på scenen for å ta imot stående applaus for sin fantastiske innsats under årets fredsprisfest.