Foto: Redd Barna/Ulrikke Linge
Festkomiteen til redd barnas fredsprisfest feirer fredsprisen.

Det var mange som gledet seg til at dørene skulle slås opp, og Nobelprisen presenteres i dag.

Festkomiteen for Redd Barnas fredsprisfest sto spente og klare på Nobels Fredssenter for å ta i mot kunngjøringen om årets fredsprisvinner. I glassene sprudlet sjampanjebrusen og spenningen var til å ta og føle på da nobelkomiteens leder Kaci Kullman Five annonserte: Den Tunisiske kvartettens var tildelt fredsprisen for sin innsats for å bygge demokrati og fred etter sjasminrevolusjonen i Tunisia i 2011.

- Vi vil gratulere vinnerne men også alle barn i Tunisia med fredsprisen, sa Zibian Gro fra Tiurleiken skole i Oslo. - Vi håper at demokratiet i Tunisia gjør at barna som vokser opp kan få bli til hva de vil, og få gjøre det de vil i livene sine, fulgte hun opp.

Redd Barnas festkomite består i år av 12 syvendeklassinger, seks fra Sagene skole og seks fra Tiurleiken skole på Romsås. Da prisen ble kunngjort i dag var det bare å kaste seg over datamaskinen og begynne å gjøre undersøkelser om hva som skjedde etter at opprøret startet i Tunisia. For hva var det egentlig som skjedde i Tunisia som startet hele den arabiske våren? Diskusjonene gikk friskt om hva det betyr for barn å vokse opp med diktatur eller demokrati.

Foto: Redd Barna/Ulrikke Linge
Ragna Eggen Iversen og Walid Sharif fra redd Barnas fredsprisfestkomite blir intervjuet av NRK.

- Jeg har lyst til å spørre dem om hvordan de jobber for å lage fred, sa Walid Sharif, som kommer fra Tiurleiken skole.

Alle de 12 i festkomiteen har skrevet personlige søknader om å få være med på å arrangere Redd Barnas fredsprisfest, og de er alle innstilt på å gjøre en real innsats for at dette skal bli en storslått fest for barna og de verdige vinnerne.

Redd Barnas fredsprisfest arrangeres 10. desember, samme dag som fredsprisen deles ut. Festen har vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997. Og det er bare å begynne å glede seg: Fredsprisfesten er én times show hvor barn intervjuer fredsprisvinnerne, og kjente artister opptrer. Hele programmet lages av de 12 syvendeklassingene, og barna er selv ordstyrere, presseansvarlige og produsenter. Festen skal i år holdes inne på Nobels fredssenter hvor det dukes for et intimt møte mellom barna og den tunisiske kvartetten. Flere hundre barn vil få være med på festen som publikum, og showet blir streamet live slik at skoleklasser og andre interesserte også kan få oppleve det.