Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Elevene i sjette trinn ved Jeriko skole deler gjerne sine meninger om hvordan en prisvinner skal være.

– Den som får prisen må være modig, tørre å si ifra, må høre på barn, synes at alle barn er like mye verdt, og at barn er like mye verdt som voksne! Forslagene var mange og gode da elevene i sjette trinn ved Jeriko skole fortalte hvordan de synes en prisvinner skal være.

Eglantyne Jebb-prisen skal i år deles ut for tredje gang. Jebb engasjerte seg for barn som ble rammet av krig, og hun skrev den første erklæringen om barns rettigheter i 1923. I 1919 stiftet hun "Save the Children" i Storbritannia, og organisasjonen har utviklet seg til å bli verdensomspennende. Gjennom Redd Barna lever hennes ånd videre.

Gode kandidater

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Det er ikke offisielt hvem som er nominert til Eglantyne Jebb-prisen 2011, men elevene i sjette trinn fikk presentert fem av kandidatene.

Også i år er det mange gode kandidater til prisen som deles ut i hennes navn. Elevene ved Jeriko skole fikk presentert fem av dem, og det skjer lenge før noen andre får vite hvem som er nominert og hvem som til slutt får prisen.

– Det er kjempemorsomt at vi er blant de første som får vite hvem kandidatene er, sier Fouad Wahab. Han har noen favoritter, men kan ikke si hvem, siden det fortsatt er hemmelig hvem som er nominert.

Camilla Nguyen synes det var veldig bra at klassen hennes kunne si til Redd Barna hva de mente var pluss og minus med de fem ulike kandidatene.

– Ikke alle har det så godt som meg, derfor er det bra med en sånn pris. Det er fint hvis den blir gitt til noen som virkelig fortjener det, sier Camilla.

Verdige prisvinnere 

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Camilla Ngyuen og Fouad Wahab synes det er morsomt at de får vite hvem kandidatene er. - Det handler om barns rettigheter, så det er bra at vi får være med og bestemme.

Den første som fikk prisen var Hans Majestet Kong Harald i 2009, for hans engasjement mot vold og overgrep mot barn. ”Det er aldri barnas feil”, har kongen sagt om barn som utsettes for vold og overgrep.

I fjor mottok Landsforeningen for barnevernsbarn prisen for deres innsats som talerør for barn som er under omsorg eller får annen hjelp fra barnevernet. Camilla og Fouad er enige om at de som har fått Eglantyne Jebb-prisen før har fortjent den.

– Det er bra at de blir litt kjente, sånn som de som vant i fjor, sier Camilla.

Klassen ved Jeriko skole lærte litt om hvem Eglantyne Jebb var, og om prisen som deles ut hvert år. Så ble de satt sammen i grupper, hvor de diskuterte kandidatene til prisen og skrev ned sine meninger om kandidatene.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Mariam Mousa leser opp hva gruppa hennes mener er en verdig vinner av Eglantyne Jebb-prisen.

– Dette handler jo om barns rettigheter, og da er det bra at vi får være med og bestemme, sier Fouad.

Redd Barna tar med seg innspillene fra barna i det videre arbeidet med å avgjøre hvem som blir tildelt prisen 25. august i år.

Les mer om Eglantyne Jebb-prisen her >