Foto: Redd Barna
– Flukten har gjort både meg og barna syke og engstelige, sier Amber Gul (61).

Konflikten i den pakistanske delstaten Khyber Agency over grensen fra Afghanistan har tvunget mer enn 250 000 mennesker på flukt siden januar. De fleste av dem har reist til Peshawar, hvor flere tusen familier – hvorav mer enn 100 000 barn – nå bor i svært kummerlige kår uten tilgang til nok mat, vann eller tak over hodet.

– Tusener av barn kommer hit til Peshawar. Mange av dem har fått kraftige traumer av volden og flukten de har opplevd. Etter å ha flyktet fra hjemmene sine, må familiene velge mellom å bo i overfylte leire for internflyktninger eller å flytte inn hos slektninger. De trenger hjelp raskt. Vi ser at smittsomme sykdommer har begynt å spre seg i leirene, og forholdene utenfor leirene skal være enda verre, sier Redd Barnas landdirektør i Pakistan David Wright.

Foto: Redd Barna
Ett av de elleve barna til Amber Gul som nå slipper å jobbe for å skaffe mat til familien fordi de får månedlige pakker med mat fra Redd Barna.

Mistet hjem og levebrød

I juni måtte også Amber Gul (61) og hans elleve barn flykte fra hjemmet sitt i Bara Tehsil i Khyber Agency og til Peshawar.

Volden skyldes en pakistansk militæroperasjon mot militante grupper, som holder til i det avsidesliggende området. 

– Både butikken min og huset vårt ble ødelagt da de havnet i kryssilden. Vi var så redde. Som mange andre håpet vi at kampene ville gi seg. Men når skytingen bare fortsatte, fikk vi til slutt panikk. Jeg var redd for barnas sikkerhet, så vi bestemte oss for å flykte, forteller han.

Frykter for barnas fremtid

Amber Gul har fem døtre og seks sønner. Nå er han bekymret for hvordan det skal gå med dem.

Foto: AFP/Tariq Mahmood
Paramilitære tropper i Khyber Agency-området gjør seg klare til å kjempe mot den pakistanske regjeringshæren. Siden januar har stridighetene drevet med enn 250 000 mennesker på flukt i sitt eget land.

– Flukten har gjort både meg og barna syke og engstelige. Som far til døtre, føler jeg meg usikker for deres sikkerhet hele tiden. Jeg er så bekymret. Hvordan skal jeg få råd til å gifte bort døtrene mine nå som hele fremtiden vår er så usikker og jeg ikke tjener penger lenger, undrer han.

De eldste barna er voksne nok til å jobbe for å tjene penger til mat. Men det er ikke lett å finne betalt arbeid i Peshawar-området, og familien sliter med å skaffe nok mat til å overleve.

Nødhjelpen er i gang

For å hjelpe internflyktninger som Amber Gul og barna hans – både de som bor i leire og de som bor tett sammentrengt hos slektninger – driver Redd Barna nødhjelp. Målet er å sikre minst 200 000 av de mest sårbare barna og deres familier med medisinsk hjelp, pakker med hygieneartikler og mat.

Foto: Redd Barna
På Redd Barnas barnevennlige områder kan barna bearbeide traumer fra krigshandlingene og flukten sammen med jevnaldrende.

– Jeg har fått en stor pakke med mat fra Redd Barna. Den inneholdt mel, ris, olje, salt og annen mat. Jeg er svært takknemlig og ber for de menneskene som hjelper oss nå i nødens time. Jeg ber også for fred så barna og jeg kan dra hjem til Bara Tehsil og bygge opp igjen livene våre, sier han.

For de yngste barna betyr de månedlige pakkene med mat at de får tid til å gå til Redd Barnas barnevennlige områder, der de kan leke og lære sammen med andre barn som også har måttet flykte fra volden i Khyber Agency. Under overoppsyn fra spesialtrenede voksne får barna der muligheten til å bearbeide traumene og de dramatiske opplevelsene fra krigen og flukten.

– Til og med de yngste barna mine måtte jobbe her fordi vi mistet alt vi eier. Nå som vi vet at vi kommer til å få litt mat, trenger ikke barna å jobbe lenger, sier Amber Gul.