Foto: Redd Barna
Det er veldig få steder der barn bare kan være barn, der de kan leke og for en kort stund komme bort fra fortvilte foreldre som snakker svært mye om konflikten de har rømt fra

En dag da jeg kom til landsbyen der jeg bodde, hadde mange mennesker samlet seg på plassen. Plutselig begynte de å skyte på alle rundt meg, og banket dem opp. Jeg kjenner folk som har mistet livet, også en liten gutt som het Mohammad. Han ble bare fem år gammel.

Familien til Mohammad var så lei seg. De gråt. Graven hans var så liten. Jeg så hvordan han ble drept med mine egne øyne.

Ja, jeg har sett med egne øyne at barn har blitt drept. Unge, yngre enn 12-år gamle. Jeg husker ikke datoen for når det skjedde, men jeg husker at det var en onsdag. Jeg husker at det var en onsdag fordi jeg skulle egentlig vært på skolen, men var ikke på skolen den dagen.

Barn døde den onsdagen. Barn som ikke skulle ha vært der. De bare fulgte etter oss da vi gikk til landsbyen.

De trodde at vi satt og lekte. Istedenfor ble de drept. På grunn av dette skulle jeg ønske at jeg var død. Jeg skulle ønske at det var meg som døde den dagen. Meg, ikke dem.

To i familien min har mistet livet i denne krigen.

Det er så vanskelig å leve med alle de forferdelige minnene fra Syria. Selv som en voksen, klarer jeg ikke å takle dette.

Jeg er så bekymret for barna som er igjen inne i Syria, ikke bare broren og søsteren min, men alle barna i Syria.

Jeg har blitt modigere nå enn jeg var før. Mine opplevelser har gjort meg modig. Jeg en av de eldste på skolen min og den eldste av barna i familien min. Men nå snakker og ler jeg ikke like mye som før.

Historien er fortalt av Razan. Hun er 12 år gammel og har flyktet fra Syria. Hun "blitt voksen" altfor fort. Hun forteller en historie som mange syriske barn lever med hver dag.

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Redd Barna driver akutt nødhjelp til familier som lever midt i harde kamper inne i Syria. Vi er også en av de største aktørene i regionen, og er på bakken i Libanon, Irak og Jordan. Vi gir akutt nødhjelp, så vel som langsiktig hjelpearbeid giennom skole og trygge lekeområder. Bildet er tatt på ett av Redd Barnas trygge lekeområder.

Bearbeide traumer og normalisere barnas hverdag

Redd Barna driver akutt nødhjelp til familier som lever midt i harde kamper inne i Syria. Vi er også en av de største aktørene i regionen, og er på bakken i Libanon, Irak og Jordan. Vi gir akutt nødhjelp, så vel som langsiktig hjelpearbeid giennom skole og trygge lekeområder. Så langt har vi nådd rundt 130 000 mennesker.

– Det er veldig få steder der barn bare kan være barn, der de kan leke og for en kort stund komme bort fra fortvilte foreldre som snakker svært mye om konflikten de har rømt fra. Det er likevel tusener inne i Syria som har behov for hjelp. Det er på tide at denne hjelpen får lov til å komme frem, sier Tove R. Wang.