Foto: REUTERS/Toru Hanai fra AlertNet
Byen Rikuzentakata er lagt totalt i ruiner. Fremdeles er det umulig å få oversikt over ødeleggelsene og hvor mange liv som er gått tapt.

– Vår erfaring tilsier at det tar tid å få oversikten over skadene etter et så kraftig jordskjelv. Derfor vil rapportene om ødeleggelser øke. Foreløpig har vi bare sett toppen av isberget. Det er fremdeles områder av Japan vi har fått lite informasjon fra. Nå er vi bekymret for barnas tilgang på vann og trygge oppholdssteder, sier Redd Barnas britiske nødhjelpsekspert Michelle Brown.  

Klokken 11.46 (tilsvarende klokken 06.46 norsk tid) i går ble Japan rammet av et jordskjelv målt til 8,9 på Richters skala. Dette er det femte kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt i verden.

Massive ødeleggelser

Skjelvet skapte en kjempebølge som på det største var ti meter høy da den traff den hardest rammede østkysten av Japan. Det gikk ut tsunamivarsel til Filippinene, Indonesia, Hawaii og en rekke andre land rundt hele Stillehavet, men herfra er det kun meldt om mindre skader.

I Japan er så langt 1000 mennesker bekreftet døde i naturkatastrofen og mer enn 10 000 personer er fremdeles savnet, ifølge japanske nyhetsbyråer. Og ødeleggelsene er massive. Hus, biler og båter er kastet rundt som leketøy av de voldsomme naturkreftene. Flere landsbyer står totalt under vann, og minst én by er jevnet med jorden. 215 000 mennesker er evakuert og lever nå uten tilgang på vann eller strøm. Mange bor også på skoler eller i andre offentlige bygg.

Foto: AP/Kyodo fra AlertNet
Jordskjelvet og tsunamien har vært en skremmende og dramatisk opplevelse for barna. Mange av dem trenger psykososial hjelp. Her hjelpes et barn ut av ruinene etter å ha vært levende begravet.

Og i byen Kesennuma sto et flere kilometer stort område i brann i går. Nå er en tredel av byen dekket av vann.

– Ekstremt bekymret for barna

– Vi er ekstremt bekymret for hvordan barna og deres familier har det etter å ha blitt rammet av katastrofen. Redd Barna står nå klar til å hjelpe barna, som alltid er mest sårbare i en slik naturkatastrofe, sier lederen for Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Japan, Eiichi Sadamatsu.

Man kan fremdeles høre rop om hjelp fra ruinene av kollapsede bygninger, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Og TV-bildene har vist et sykehus som har hengt opp store banner med ”Mat” og ”Hjelp” på taket. Utenfor den hardt rammede storbyen Sendai sitter 140 mennesker – blant dem flere barn – fanget på taket av en skolebygging omgitt av vann på alle kanter.

Foto: Redd Barna/Ian Woolverton
Chiba ble også herjet av branner etter naturkatastrofen. Mer enn 100 etterskjelv det siste døgnet har gjort folk redde, og det er viktig at barna nå får stabiliteten tilbake i livene sine så fort som mulig.

Her er Redd Barna nå i ferd med å opprette et kontor som skal lede nødhjelpsarbeidet vårt i dette området. Senere i dag skal vi ha felles befaring av Sendai sammen med Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner for å skaffe oversikt over situasjonen og finne ut hvordan vi best kan hjelpe den katastroferammede befolkningen.

Barna trenger stabilitet

Stabilitet er nå viktig for barna som er rammet av naturkatastrofen i Japan.

– Å oppleve en så dramatisk naturkatastrofe kan være veldig traumatisk for barn. Foreldre må få informasjon om hvordan de kan gi barna sine den nødvendige støtten og sikre at de er trygge, sier Steve McDonald, Redd Barnas britiske nødhjelpsekspert som nå er på plass i Japan for å overta ansvaret for nødhjelpsoperasjonen.

Vanlige tegn på at barn er stresset og psykisk påvirket av en vanskelig situasjon er søvn- og spiseproblemer, aggresjon og slåssing, voldsomme humørsvingninger, fareoppsøkende adferd, klager over fysiske problemer og at de trekker seg tilbake fra venner og familie. 

– Vår førsteprioritet i Japan er å sikre at de mest sårbare barna får beskyttelse og omsorg. Det er veldig viktig at de rammede barna vender tilbake til et tilnærmet normalt liv så fort som overhodet mulig, sier Steve McDonald.   

Det første døgnet etter jordskjelvet har minst 125 etterskjelv på mer enn fem på Richters skala rammet Japan.

Foto: REUTERS/Aly Song fra AlertNet
En ti meter høy tsunami rullet inn over den japanske byen Kesennuma og drev med seg hus, biler og busser.