Foto: Redd Barna/Anne Brude
Pinchenat-leiren i Jacmel består av provisoriske telt som er satt opp tett i tett.

38-åringen mistet alt hun eide i jordskjelvet. Nå bor hun i et telt på 2,5 x 2,5 meter i leiren Pinchenat i Jacmel. Byen er ett av de områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar 2010.

Selv om Sonylaguette mistet hjemmet og alle eiendelene, overlevde heldigvis alle barna hennes naturkatastrofen. Nå er åttebarnsmoren redd for hva fremtiden skal bringe.

– Jeg er veldig bekymret for hvordan det skal gå med dem, sier hun.

Hun overlever med støtte fra venner, som også har latt barna hennes få bo hos dem siden leiren er gjørmete og våt i regntiden.

Helseskadelige boligforhold

– Barna mine blir syke av å sove her på bakken, sier Sonylaguette.

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Sonylaguette (38) bor i dette teltet. Hun lager maten under åpen himmel. Og matvarene får hun av venner.

Gulvet i teltet hennes består av en presenning med et pledd over. Under er det gjørmete leire og jord. Hennes minste sønn, John Ky på 17 måneder, fikk heldigvis behandling på Redd Barnas helseklinikk i Pinchenat-leiren da han ble syk.

– Klinikken reddet livet hans. Jeg var fattig, men ikke som dette. Jeg ønsker noe annet og bedre for barna mine, sier Sonylaguette.

Har ikke råd til skolepenger

Foto: Redd Barna/Anne Brude
Livet i de midlertidige leirene for husløse jordskjelvofre er tøft, og mange foreldre har ikke råd til å sende barna på skolen.

Sonylaguette vil at barna skal få gå på skolen, men i Haiti er skolegang i stor grad privatisert. Før jordskjelvet var cirka 80 prosent av skolene private. Det betyr at det koster penger å gå på skolen.

I tillegg til skoleavgiften kommer utgifter til uniformer og bøker som de fattige familiene ikke har mulighet til å dekke. Som de fleste andre har Sonylaguette ikke penger til å sende barna på skolen. Det finnes muligheter for stipender, men mange skoler raste sammen i jordskjelvet, og fokus har hittil vært på livreddende nødhjelp.

– Jeg gikk litt på skole da jeg var liten, men jeg lærte bare å skrive mitt eget navn, sier hun.

Redd Barna har begynt å gjenreise noen av skolebygningene, og forsøker å så mange barn som mulig fra teltleirene inn i skolen, men midlene strekker ikke til. Foreløpig har vi startet rydding og gjenoppbygging av 120 skoler. Behovet for penger til gjenoppreising av Haiti er enormt, allerede før jordskjelvet var landet det fattigste på den vestlige halvkule.

– Jeg tror ikke det er mulig å få nok støtte eller hjelp til å få alle barna mine på skolen. Men kanskje tre av dem, sier Sonylaguette.