Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Sønnen til Haseena (30) er tre år gammel, men veier bare drøye fire kilo. De står foran sitt oversvømte hjem etter å ha vært på Redd Barnas ernæringssenter i landsbyen. Svært mange barn trenger behandling for undereræring og andre livstruende sykdommer som flommen har brakt med seg.

Da flomvannet steg hadde Hajira og Abdulaziz knapt nok tid til å ta med seg sin sju måneder gamle sønn og litt klær. De måtte flytte seg til en vei som lå på en høyde hvor flommen ikke hadde nådd. Og regnet bare fortsatte.

– Vi var livredde. Da vi stod til knes i flomvannet måtte vi flykte. Vi måtte tilbringe flere dager ute i regnet. Overalt gråt sultne barn, og vi visste ikke hva vi skulle gjøre, forteller Hajira.

Det har gått mer enn to måneder siden det voldsomme regnværet herjet i Sindhprovinsen sør i Pakistan. Rundt 5,4 millioner mennesker er berørt av flommen. Hajira og Abdulaziz kan fremdeles ikke dra hjem igjen. De bor hos søsteren hennes, et beskjedent hjem laget av trestokker. Kort tid etter at den lille familien måtte forlate sitt hjem ble sønnen deres syk og raste ned i vekt. 

Sterkt underernærte barn

Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Sharmeno (5) og familien har søkt tilflukt på et sted hvor flommen ikke nådde etter det voldsomme regnværet for to måneder siden. De bor i landsbyen Jan Muhammad Junejo, i den sørlige Sindh-provinsen.

– Han ble syk, kastet opp og hadde høy feber. Se på ham nå, han har til og med problemer med å puste. Jeg er så redd, sier Hajira. Faren viser fram et lite kort som viser at sønnen hans kun veier 2,4 kg – en tredjedel av normalvekten for et barn på sju måneder.

– Vi har mistet alt og har nesten ikke mat. Vann henter vi fra håndpumpene, men det er forurenset og lukter og smaker forferdelig, sier Hajira.

De har tatt med seg sønnen til Redd Barnas ernæringsklinikk i distriktet Badin, som er et av de hardest rammede områdene. På klinikken blir barna undersøkt, og foreldrene får med seg medisiner, høyenergimat, hygieneartikler og myggnetting. Mange mødre har i likhet med Hajira tatt med seg sine underernærte barn, og står rundt klinikken mens de venter på tur. 

Sykdommer sprer seg 

Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Underernærte barn blir undersøkt og behandlet av helsepersonell ved helse- og ernæringssenteret som Redd Barna driver i landsbyen Khumo Khaskheli.

Lungebetennelse og luftveisinfeksjoner sprer seg raskt i et område hvor stillestående flomvann danner grobunn for vannbårne sykdommer. I Badin har antall barn med malaria økt med 20 prosent på en uke, og en femtedel av disse er under fem år gamle.

– Problemene øker for hver dag som går, forteller en helsearbeider som gir Hajiras sønn høyenergimat og medisiner. – Vi får inn stadig flere barn som lider av malaria, diaré og andre sykdommer. Mange sykehus ble ødelagt i flommen, eller er omringet av vann. Vi trenger mer assistanse fra omverdenen. Folk har mistet alt, og de trenger mat, vann og husly. Dette er en stille tragedie, sier helsearbeideren.

Fremtiden er svært usikker for Hajira, Abdulaziz og sønnen deres, selv om de er så heldige å ha tak over hodet. Abdulaziz pleide å jobbe på åkrene hvor det dyrkes bomull, ris og sukkerrør, noe han tjente 100 rupi per dag på. Nå står åkrene under vann. Det som gjør situasjonen enda verre er at han skylder grunneieren en hel årslønn – slik som så mange andre småbønder i regionen.

– Det vil ta minst et år før jeg kan dra tilbake til åkrene. Jorda er forurenset og vil være for salt, men jeg er nødt til å betale gjelden min. Jeg gjør alt for å overleve. Jeg vil prøve å få meg jobb i byen, men der er det mange om beinet. Det jeg frykter mest av alt er å miste barnet mitt, sier Abdulaziz.

Mangler midler 

Redd Barna hjelper denne og tusener av andre familier i regionen. Så langt har 620 000 mennesker fått nødhjelp som mat, medisiner, telt, hygieneartikler, husholdningsartikler og vannrensetabletter. Vi jobber også med barns beskyttelse, utdanning og ernæring.

FN har bedt verdenssamfunnet om 357 millioner dollar for å hjelpe den flomrammede befolkningen, men så langt har de kun fått inn 22 prosent av midlene som må til. Redd Barna samler inn penger og planlegger å hjelpe totalt én million mennesker, hvorav 600 000 er barn. Vi jobber i fire av de verst rammede områdene: Badin, Mirpur Khas, Sanghar og Tando Allahyar.

Foto: Redd Barna/Eduardo Diaz
Nazia (4) reiser hjem sammen med foreldrene sine, Lalbagh og Sabhal, etter å ha fått utdelt mat fra Redd Barna. Flommen har gjort veiene ufremkommelige, og de må reise flere kilometer med båt mellom landsbyen og matutdelingen. Redd Barna har så langt distribuert over 3000 tonn mat til flere enn 200 000 mennesker, i samarbeid med FNs matvareprogram (WFP).