Foto: Redd Barna/Colin Crowley
– Det største problemet nå er mangelen på tak over hodet. Og mat. Jeg må finne en måte å holde liv i meg selv og barna på, sier Fatuma. Da hun tok med seg de seks barna og flyktet fra kuleregnet i Afgooye-korridoren, mistet familien alt det lille de eide.

Fatuma og hennes seks barn er noen av de mange tusen somaliere som har blitt tvunget til å flykte fra Afgooye-korridoren utenfor hovedstaden Mogadishu på grunn av harde kamper i området.

Til vanlig bor 410 000 somaliere på flukt i eget land i midlertidige leire i Afgooye-korridoren under svært vanskelige forhold. Dette er den største ansamlingen av internflyktninger i verden. Nå er situasjonen blitt kraftig forverret på grunn av krigshandlinger.

Styrkene til Den afrikanske union fortsetter sin militære offensiv i området. Dusinvis av kvinner og barn skal ha blitt drept mens de forsøkte å flykte fra kampene.

Teltet skutt i filler

– Vi sov da bråket startet. Skyting, granater, voldsom støy. Jeg våknet opp og så hjemmet mitt bli skutt i stykker. Jeg og barna bor i et lite telt. Afgooye-korridoren er ikke mitt egentlige hjem. Konflikten tvinger oss til å flytte fra sted til sted, forteller Fatuma.

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Fatuma og de seks barna hennes bor foreløpig uinder åpen himmel i Sigale leir for internflyktninger i Mogadishu.

Det lille, tynne teltet ga ingen beskyttelse til Fatuma og barna, så seksbarnsmoren skjønte raskt at deres eneste håp var å flykte i sikkerhet.

– Da kulene kom, samlet jeg barna mine og ba dem løpe så fort det kom en pause i skytingen. Jeg bar de to yngste og resten løp bak meg så fort de kunne. Det var skyting og kaos overalt. Folk løp rundt meg på alle kanter. Jeg så familier som min og soldater som løp og skrek. Jeg var livredd, forteller Fatuma.

Mistet alt i flukten

Så langt har 6200 mennesker flyktet fra Afgooye-korridoren, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Mer enn 5000 av dem har de siste ukene kommet til allerede overfylte leire i Somalias hovedstad Mogadishu. I likhet med Fatuma og barna hennes kommer mange til fots – og helt uten eiendeler.

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Så langt har 6200 mennesker flyktet fra Afgooye-korridoren. Mer enn 5000 av dem har de siste ukene kommet til allerede overfylte leire i Somalias hovedstad Mogadishu.

– Alt jeg kunne tenke på under flukten var en sekk med mais. Hvorfor bar jeg den ikke med meg? Hvorfor klarte jeg ikke å balansere de to yngste barna mine og på en eller annen måte få med meg den maissekken også? Fordi jeg lot sekken bli igjen, sulter barna mine i dag. De vil gå sultne til sengs, forteller Fatuma.

Selve flukten gikk fint. Det tok ikke Fatuma og barna så lang tid å løpe til Mogadishu, hvor sikkerheten er bedre.

– Det gikk fort, men både jeg og barna var helt utslitte. Jeg hadde ingen mat å gi dem og ikke noe sted å ta dem med til. Så vi sov rett på bakken i bushen i utkanten av byen. Vi kunne ikke finne tak over hodet. Vi kunne ikke finne mat heller, og jeg ønsker mer enn noe annet at jeg hadde greid å få med meg den maissekken, sier Fatuma.

Foto: Redd Barna/Colin Crowley
Redd Barna hjelper familier som Fatumas med mat, sanitærbehov og tak over hodet. Så langt har mer enn 400 000 mennesker i Somalia fått slik livreddende nødhjelp.

– Jeg må overleve

Det er svært varmt og støvete i veikanten der Fatuma og barna og flere andre familier nå sitter tett klumpet sammen. De er tydelig preget av heten og mangel på mat og vann. Lyden av skyting høres jevnlig i det fjerne.

– Det største problemet nå er mangelen på tak over hodet. Og mat. Jeg må finne en måte å holde liv i meg selv og barna på. Det må være mulig å finne arbeid her. Jeg ber om at det er mulig. Jeg må overleve. Jeg løp ikke vekk fra all den skytingen for å dø her. Jeg skal finne en måte barna og jeg kan overleve på, sier Fatuma.

Redd Barna hjelper familier som Fatumas med mat, sanitærbehov og tak over hodet. Så langt har mer enn 400 000 mennesker i Somalia fått slik livreddende nødhjelp.