Foto: Redd Barna/Tom Godfrey
– Da vi kom hit, var Mansour nesten død. Nå kan han krabbe og er på bedringens vei. Det takker vi Gud for. Vi er veldig glade for hjelpen vi har fått her, sier Soueba (18).

– Mansour var syk av diaré i tre dager, så jeg tok ham med til det lokale helsesenteret. Der fikk han medisiner. Tre dager senere var han fremdeles like syk, så min mor tok ham med tilbake til helsesenteret. Det tar to timer å gå fra landsbyen vår til helsesenteret. Der ringte de til Redd Barna, som kjørte Mansour til Redd Barnas helsesenter i Aguie. Moren min dro sammen med ham, så kom jeg senere, forteller Soueba.

Soueba er 18 år gammel og mor til to år gamle Mansour. Da gutten kom til Redd Barnas behandlingssenter, var han på dødens rand. For et annet barn fra den samme landsbyen, som også led av diaré, kom hjelpen for sent. Han døde på vei til behandlingssenteret.

 – Da vi kom hit, var Mansour nesten død. Nå kan han krabbe og er på bedringens vei. Det takker vi Gud for. Vi er veldig glade for hjelpen vi har fått her, sier Soueba.

Klarer ikke skaffe nok mat

Etter å ha fått intravenøs behandling, er Mansour nå frisk nok til å kunne spise en spesielt næringsrik peanøttmasse. Snart vil toåringen kunne gå over til annen fast mat også. Soueba får med pakker med peanøttmasse tilbake til landsbyen for at sønnen skal kunne fortsette kuren. Hun har også fått myggnetting, plastkanner og såper for å kunne bedre familiens motstandsdyktighet mot sykdommer. 

Foto: Redd Barna/Tom Godfrey
Det var Souebas mor (til venstre) som først tok med Mansour til helsesenteret. Både hun og Soueba er glade for at toåringen nå er på bedringens vei igjen.

18-åringen er gravid med sitt andre barn. Hun er redd for hvordan det skal gå når familien får enda en munn å mette.

– Vår største bekymring er mat. Det er ikke nok mat i landsbyen. I år er avlingen mye dårligere enn i fjor på grunn av en innsektsinvasjon. Barna i landsbyen er sultne. Vi har ikke lenger verken bønner eller kjøtt å gi til barna. Nå spiser de nesten bare hirse, sier Soueba.

Trapper opp nødhjelpen

Hun er takknemlig for hjelpen Mansour har fått. Gutten har lagt på seg og fått mer styrke og kraft i kroppen.

– Jeg vil at Mansour skal vokse opp og gå på skolen så han kan bli helsearbeider og hjelpe andre barn, sier Soueba.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Slik ser pakkene med ekstremt næringsrik peanøttmasse ut, såkalt "plumpy-nut". Det er "plumpy-nut"-kuren som har gitt Mansour energien tilbake.

En tredel av befolkningen i Niger er nå rammet av matmangel. Situasjonen er forventet å bli katastrofal utover sommeren dersom verdenssamfunnet ikke setter av nok penger til forebygging og nødhjelpsarbeid umiddelbart.

Redd Barna er godt i gang med nødhjelpsarbeidet allerede. Nå støtter vi 118 helseposter, 37 helsestasjoner og to sykehus i Maradi-provinsen i Niger.

De siste seks månedene har vi gitt behandling til 13 000 akutt underernærte barn som Mansour på disse helsesentrene.