Den siste uken har nyhetsbildet vært preget av nyheter fra Nigeria og Syria, og tidligere Pakistan, om hvordan barn har blitt utnyttet i væpnede konflikter.

Dette er dessverre ikke enkeltstående hendelser, men en del av en økende trend til bruk av barn i krig, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

– Det vi har sett i det senere er at barn i økende grad blir brukt i krig, kynisk og brutalt. Barn og kvinner har ikke lenger har beskyttelse i krig, snarere tvert imot. Barna blir angrepet direkte, de blir brukt som skjold og torturert, uttalte Wang i radioprogrammet Nyhetslunsj på NRK P2 på onsdag.

Hør innslaget i «Nyhetslunsj» her.

Hun viser også til rapporter fra blant annet Den Sentralafrikanske republikk, Syria og Sør-Sudan som beskriver i detalj hvordan barn ned i 10-års-alderen blir tvunget til å verve seg som soldater.

Rapporten «Caught in a combat zone» fra Den sentralafrikanske Republikk viser hvordan barn utsettes, ofte målrettet, for grusomme overgrep, som drap, gruppevoldtekter, slaveri, seksualisert vold og tvinges eller lokkes til å verve seg som barnesoldater. Rundt 10 000 barn, noen helt ned i 8-års-alderen, har nå blitt rekrutterte som barnesoldater. De brukes som soldater, tjenere, spioner eller tvinges til å gifte seg med soldatene.

Barn i slike grupper blir i mange tilfeller utsatt for fysisk og psykisk vold og mishandling, eller selv bedt om å utføre drap eller mishandling.

Les mer om barnesoldater i rapporten her. 

Redd Barna har gjentatte ganger også reagert på at krigen i Syria nå foregår i boligstrøk og på skoler, der barna oppholder seg.

Rapporten «

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
» som kom i vinter dokumenterer hvordan skolen og skoleveien, som er et sted der barn oppholder seg mye, blir et stadig farligere sted. Det var i 2013/2014 en økning i antall bombeangrep på skoler, viser rapporten.

Barn – ikke «bødler»

Ord som «selvmordsbomber» og «bøddel» har blitt gjentatt i nyhetene, i forbindelse med at barn har fått sprengstoff festet til kroppen og blitt sprengt til døde i folkemengder, og videoer av barn som likviderer fanger.

Wang er opptatt av at barna i slike tilfeller ikke er frivillige deltakere, men de er utnyttet.

– Når en ti år gammel jente får knyttet sprengstoffer til kroppen sin og blir sendt inn på markedet, så er ikke hun en «selvmordsbomber». Hun er et barn som blir kynisk utnyttet til å gjøre grusomme handlinger. Når en 10-år gammel gutt blir satt til å likvidere to fanger, så er han ikke «bøddel». Han er et barn som blir brukt til propaganda, understreker Wang.

Må stilles til ansvar

FN rapporterer også årlig om «Children and armed conflict», blant annet om situasjonen i Nigeria.

Les rapporten her.

Redd Barna mener at noe av det viktigste som nå må gjøres er å sørge for at FNs spesialrapportør for barn i krig og konflikt, som rapporterer om overgrep mot barn, har kapasitet til å gjøre jobben skikkelig.

– Dette er avgjørende for at de som har begått overgrepene blir stilt til ansvar og straffet for disse grove bruddene på barns rettigheter, avslutter Wang.