Foto: Redd Barna/Ahmad Baroudi
Sykdommer og frostskader rammer fire år gamle Tira*, og de andre syriske flyktningen i Libanon. (Navnet er endret av hensyn til barnets identitet)

Siden de kom til Bekaa i Libanon i fjor høst, har Nihad forsøkt å skaffe husly og mat til familien.  Vi møter han dagen etter at en snøstorm har rast over området der familien har søkt tilflukt:

- Jeg kommer fra en fjellandsby i Syria. Vi er vant til snø i nesten tre måneder i året, og vi er vant til kaldt vær. Men ingen kan overleve en snøstorm med bare en tynn genser på seg! 

Barna våre får frostskader og alle typer sykdommer relatert til kulde fordi de ikke har trygge hus og varme klær. Mange av barna går fremdeles i sandalene de kom i, og har ikke noe annet å ha på seg enn sommerklær! Derfor prøver vi å holde ungene inne i teltene. På bare fem minutter utendørs blir de små føttene blå av kulde, og du kan høre hvordan barna hakker tenner.

Men selv inne i teltene er ikke situasjonen alltid trygg. I natt våknet broren min opp av at taket på teltet hans hadde kollapset under den tunge vekten av snøen. Vi hjalp ham med å reparere de brukne tømmerstokkene og dekket dem på nytt med plastduker. Det tok hele natten. 

Samtidig begynte vannet å sive inn fra undersiden av den andre broren min sitt telt.  Alt ble søkkvått: madrasser, tepper, klær og til og med de som bor i teltet. Barna skalv av kulde. Vi har noen ekstra klær som vi delte. Alle barna ble samlet rundt ovnen i mitt telt der vi fyrte med det eneste vi hadde: brukte plastposer. Lukten av brennende plast var skikkelig ille, men å holde barna varme var selvsagt førsteprioritet.

Samtidig prøvde vi voksne å reparere det som var ødelagt og hjelpe hverandre med å måke snøen av takene på teltene. 

Tidlig i dag morges roet vinden seg og folk fikk endelig sjansen til å sove etter denne slitsomme natten. I det minste fikk de en sjanse til å legge seg ned litt før en ny runde av dette fryktelige snøværet kommer.

Redd Barnas største prosjekt

Redd Barna har satt i gang sitt største prosjekt noensinne for å gi beskyttelse og ly til flyktninger i forbindelse med den harde vinteren for de syriske flyktningene i Libanon. Redd Barna gir nå nødhjelp til titusenvis av de mest sårbare flyktningene fra Syria som har søkt tilflukt i nabolandene.150 000 flyktninger i Libanon har allerede mottatt støtte til helsehjelp, mat, husly, utdanning og beskyttelse av barn. Samtidig er det kommet 70 000 nye flyktninger fra Syria de siste månedene, og tusenvis av de mest sårbare familiene står nå midt oppe i en brutal vinter i nord og østlige Libanon.    

 FRYSER: Yalda (6) og lillesøster Tira (4) utenfor familieteltet sitt i Bekaa-dalen i Libanon.
VANSKELIGE FORHOLD: De syriske flyktningbarna har lite å møte vinteren med.