Foto: Redd Barna/CJ Clarke
– Barna mine har mistet faren sin, de mistet hjemmet og de mistet muligheten til å gå på skolen, sier Kalsoon Bibi. Den 35 år gamle sjubarnsmoren fra Muzzaffargarh i Pakistan (bak til venstre) strever med å få endene til å møtes, men tjener penger ved å flette brødkurver.

– Barna mine har måttet tåle mye. De mistet faren sin, de mistet hjemmet og de mistet muligheten til å gå på skolen. Jeg må fortsette å arbeide for å sikre at de ikke lider mer, sier Kalsoon Bibi.

35-åringen fra Muzzaffargarh i Pakistan er enke og mor til sju barn. Den rekordstore flommen i fjor tvang henne og familien til å forlate hjemmet sitt.

– Det var et svært smertefullt øyeblikk for meg da moskeens høyttalere advarte om at flommen kom og hele distriktet måtte evakuere. Jeg pakket sammen noen få ting og gikk til bussholdeplassen sammen med barna mine, sier Kalsoon.

Mistet alt i flommen

De tok bussen til Multan, hvor de bodde ved et tempel i halvannen måned. Da vannstanden sank nok til at de kunne vende tilbake igjen, oppdaget hun at huset var totalt ødelagt. 

– Huset mitt var borte. Hjertet mitt verket og jeg var nummen og døsig. Jeg kjente en smerte jeg aldri har opplevd maken til; jeg følte meg hjelpeløs og helt alene i verden, sier Kalsoon. 

Da mannen hennes døde for tre år siden, ble familiens økonomiske situasjon svært vanskelig, og etter flommen ante hun ikke hvordan hun skulle skaffe barna tak over hodet og mat.

– Jeg gråt fordi jeg ikke kunne gi barna mine det de trengte, men jeg prøvde å vise styrke og mot for barnas skyld. Om vinteren, da vi bodde i telt og led i kulden uten varme klær, gråt barna mine hele tiden. De spurte etter mat så du kunne bli mette, forteller Kalsoon.

Foto: Redd Barna/CJ Clarke
Da mannen til Kalsoon Bibi døde for tre år siden, ble familiens økonomiske situasjon svært vanskelig, og etter flommen ante hun ikke hvordan hun skulle skaffe de sju barna sine tak over hodet og mat.

Skaper eget levebrød

Heldigvis fikk familien mat fra Redd Barna. Etter hvert ble Kalsoon også med i Redd Barnas ”mat-for-arbeid”-program. Det går ut på at folk som strever med å få endene til å møtes får mat som lønn for å utføre en jobb som gagner hele samfunnet. For å tjene penger, lager hun også brødkurver.

– Jeg begynte å lage brødkurver for tre år siden og pleide å lage to kurver om dagen. Disse kurvene solgte jeg på markedet gjennom naboen min for 30 pakistanske rupi stykket (litt under to kroner). Jeg lærte å flette kurver av moren min av stengelen fra daddelpalmer, og så male dem i ulike farger, forklarer Kalsoon.

Redd Barna valgte ut Kalsoon til å lære opp 50 kvinner i landsbyen sin, slik at også de skal ha en mulighet til å skaffe mat på bordet.

– Jeg er veldig glad for å kunne trene 50 lokale kvinner i landsbyen her å lage kurver og annet tradisjonell håndverk. På denne måten kan kvinnene starte opp små forretninger hjemmefra og de kan tjene litt penger til familien. Redd Barna har også hjulpet oss med å utvikle kontakt med lokale kjøpmenn på markedet, sier Kalsoon Bibi.

Nå er det ett år siden Pakistan ble rammet av flommen >