Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Flere enn 1,2 millioner irakere er allerede på flukt siden konflikten startet for to måneder siden. Her er en kø av biler på flukt fra Mosul.

Denne uken har Redd Barna delt ut kjekspakker, hygieneartikler, vannkanner og andre livsviktige artikler til 7000 mennesker i noen av de verst rammede områdene nord i Irak. Siden den første volden brøt ut i begynnelsen av juni har Redd Barna gitt hjelp til flere enn 100.000 flyktninger fra flere byer i Nord-Irak.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Nord-Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj i området.

Trenger humanitær tilgang

- For å kunne nå de mest sårbare gruppene trenger organisasjoner som Redd Barna ubegrenset humanitær tilgang. Uten dette risikerer tusenvis av mennesker livet, sier Tina Yu.  Hjelpeorganisasjoner strever med å håndtere det som skal være en av tiårets største masseflukter fra krig, når titusener av mennesker nå flykter fra kampene i den kristen-dominerte byen Qaraqosh i Nord-Irak.

Dette skjer bare dager etter at 200.000 mennesker flyktet fra byen Sinjar på søndag, etter en massakre som drepte 500 mennesker, inkludert flere titall barn. Biler fullstappet med mennesker har ankommet den kurdiske hovedstaden Erbil, etter at folk rømte fra den dødelige volden i Mosul torsdag. Flere enn 1,2 millioner irakere er allerede på flukt siden konflikten startet for to måneder siden, som gir et gjennomsnitt på 20.000 pr dag.

Foto: Redd Barna
Denne uken har Redd Barna delt ut kjekspakker, hygieneartikler, vannkanner og andre livsviktige artikler til 7000 mennesker i noen av de verst rammede områdene nord i Irak. Landdirektør Tina Yu sier hun aldri før har sett så mange mennesker flykte så fort.

Dødsangst

- I alle mine år har jeg aldri sett så mange mennesker flykte så fort, og det setter organisasjoner som vår under en enorm prøve. Behovene er enorme fra folk som er ekstremt sårbare og mangler alt, sier Yu.

- Vi har sett familier med barn som har rømt fra hjemmene i sine dødsangst midt på natten uten annet enn klærne de har på seg. Når de finner et sted å slå seg ned har de ikke nødvendige midler til å kjøpe basisvarer som mat og medisiner. De vet ikke om deres liv noen gang blir det samme, sier Yu.

Yu sier organisasjonene behøver en uhindret humanitær tilgang til de verst rammede områdene, inkludert fjellområdet nær Sinjar.

Internasjonale Redd Barna har vært tilstede i Irak I 23 år og har kontorer i Erbil, Dohuk, Sulimaniyah og Basra. Vårt programarbeid dekker de kurdiske områdene samt områder nord og sentralt i Irak der sårbare og fattige barn har store behov.