Foto: Stand by me Lesvos

Natt til onsdag var det voldsomme branner i og rundt Moria-leiren i Hellas. Store deler av leiren er borte. Hjelpearbeidere forteller om grusomme scener.

– Det er opprørende at Moria-leiren må brenne ned før norske myndigheter tar grep, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

Hun mener det på ingen måte er godt nok at regjeringen kun vil hente femti asylsøkere.

Desperate mennesker

Moria-leiren på Lesvos var den største av flyktningleirene på de greske øyene. Fram til i natt bodde det rundt 5000 barn og nesten 13.000 flyktninger der – i en leir som i utgangspunktet var beregnet til 2800 mennesker.

Nå har de mistet alt.

– Dette er desperate mennesker som har mistet det lille de hadde etter brannen. Det betyr at de europeiske landene må ta grep – og sikre disse menneskenes rettigheter, sier Lange.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB Scanpix
Store deler av Moria-leiren er borte etter nattens voldsomme branner.

Norge fikk kritikk

Før nattens brann hadde norske myndigheter stilt krav om at 8-10 andre land må hente alle flyktningene de har forpliktet seg til før Norge ville starte med å relokalisere barn.

Ingen andre land stilte lignende krav, og den norske regjeringens «løsning» fikk kritikk fra blant annet FN. Redd Barna har lenge presset på for at Norge skal slutte å vente, og begynne å hente.

– Regjeringens løsning er skamfull, pinlig og formalistisk, var Birgitte Langes beskrivelse av regjeringens krav tidligere i sommer.

Bergen: – Vi kan ta 50 alene

Nå bekrefter altså Erna Solberg at 50 asylsøkere skal hentes ut fra den nedbrente leiren. Redd Barna mener dette er langt fra nok, og de er langt fra alene om det standpunktet.

125 kommuner har stilt seg bak et opprop om at Norge må bidra til å evakuere barn og barnefamilier fra Moria.

Byrådet i Bergen sier at Bergen alene kan ta imot flere enn 50 flyktninger fra Moria. De foreslår at Norge øker antallet til 500.

Onsdag ettermiddag fulgte Trondheim opp. Ordfører Rita Ottervik tilbyr å ta imot alle de 50 flyktningene fra Hellas. 

Forferdelig allerede før brannen

Birgitte Lange påpeker at situasjonen i Moria-leiren var forferdelig allerede før nattens brann.

– Forholdene er i leiren har vært grusomme i lang tid, med lite eller ingen tilgang på medisinsk hjelp og elendige sanitære forhold. For kort tid siden ble det påvist Covid-19-smitte i leiren, som gjør situasjonen helt uutholdelig, sier hun.

– Når situasjonen er så prekær, mener vi at norske myndigheter må ta grep. Norge greide å relokalisere 750 asylsøkere to år på rad fra Italia og Hellas i 2016 og 2017, sier Lange.

Hva kan du gjøre?

I løpet av onsdag skrev over 10.000 mennesker under på Redd Barnas kampanje Slutt å vente, begynn å hente

Til nå har over 50.000 (tall oppdatert fredag) signert oppropet om at den norske regjeringen må bidra til å hente barn fra Moria og de andre greske flyktningleirene.

Redd Barna mener at Norge må hente 750 flyktninger fra Hellas.

Skriv under du også! 

Signer Redd Barnas opprop