Foto: Redd Barna / Inge Lie
– Jeg hadde en vond barndom, men noe godt kom ut av det. Jeg fikk meg utdanning, så jeg kan bidra til å bygge landet mitt og gi Sør-Sudans barn en bedre barndom enn jeg hadde, sier Daniel Beek Garang, tidligere barnesoldat som nå jobber med beskyttelse av barn for Redd Barna.

Mellom 2000 og 3000 barn, mange av dem tvangsvervet, skal de nærmeste ukene løslates fra opprørsgruppen Cobra Faction i Sør-Sudan.

Som første steg av denne viktige historiske avtalen kunne allerede forrige måned 280 av dem levere fra seg våpnene og erstatte uniform med t-skjorte og olabukse.

Disse barna, mange ned i 11-års alderen, har i årevis måtte utføre grusomme voldshandlinger etter å ha blitt tvunget, lokket eller kidnappet til denne opprørsstyrken i dette borgerkrigsrammede landet.

Men hva slags framtid møter disse barna? Det avhenger av om de får den hjelpen og støtten de trenger.

Daniel var barnesoldat

Daniel Beek Garang vet godt hva disse barna utsettes for. Daniel var 10 år gammel og trodde han skulle til Etiopia for å gå på skole. I stedet havnet han i en flyktningleir der unge gutter ble trent opp til å bli geriljasoldater som skulle kjempe for frigjøringsbevegelsen, SPLA, under den forrige borgerkrigen i landet i 1989.

– Ta dette våpenet for å forsvare deg. Det er bedre å drepe, før du selv blir drept, var beskjeden vi fikk. Jeg husker fortsatt den dagen min beste venn ble drept. Det gikk flere dager før jeg klarte å spise eller snakke, forteller den tidligere barnesoldaten. forteller han til NRK.

Les saken om Daniel her > 

Eller se innslaget på NRK Urix >

Etter tre år i SPLAs «Red Army» bestemte Daniel seg for å legge ned våpenet og rømme. Som 14-åring, alene til fots, kom han seg over grensen til Kenya. Han hadde ett mål: Å gå på skole.

Foto: Redd Barna/Caitlin Cockcroft
Mary (14) er blant de som deltar på Redd Barnas barnevennlige område i Awerial i Sør-Sudan.

Tusenvis skal bli barn igjen

I dag er Daniel utdannet lærer og ansvarlig for Redd Barnas utdanningsprogram i flyktningleiren Mingkaman i Awerial, noen timers kjøretur nord for hovedstaden Juba.

Redd Barna leder her arbeidet med å gi barn beskyttelse, ved å sørge for at de har trygge steder å oppholde seg, og ved å gi støtte til dem og familiene deres.

Barna skal nå blant annet få trygge steder å være, leke og bearbeide det vonde de har opplevd. På barnevennlige sentre får barna gradvis komme tilbake til en normal hverdag, gjennom lek og aktiviteter. De må også så snart som mulig få begynne på skole igjen, slik at de får andre muligheter i livet enn å bli vervet tilbake til hæren.

Mange av barna som nå kommer tilbake har også kommet bort fra foreldrene sine. Redd Barna i Norge begynner denne uken en innsamlingsaksjon for å samle inn penger til å hjelpe barna som nå løslates i Sør-Sudan, tilbake til barndommen. Pengene skal gå til blant annet å bygge trygge barnevennlige områder der disse barna får hjelp til å komme tilbake til det vanlige livet, og til gjenforening med foreldrene sine.

Foto: Redd Barna/Krista Armstrong
Jules* (12) var tidligere med i en opprørsbevegelse etter at han var vitne til at broren ble drept. Nå er han gjenforent med mor og tilbake på skolebenken.

Jules (12) tilbake hos mamma

Jobben med å spore opp og gjenforene barn som har blitt kidnappet fra foreldrene sine, og brukt som barnesoldater, gjøres i flere land både i Sentral-Afrika og i resten av verden.

Jules (12) er blant dem som kom tilbake til moren sin etter å ha blitt vervet som barnesoldat for i Den sentralafrikanske Republikk. Han forteller hvordan han opplevde å se Seleka-soldater ta livet av storebroren hans, og at han ble med for å hevne drapet.

– Jeg ble tvunget til å slåss, og jeg har sett voksne og barn blitt drept. Nå vil jeg bare gå på skole og få meg en jobb, forteller 12-åringen, som nå deltar på flere aktiviteter på Redd Barnas aktivitetssenter i Bangui.

Barn rekrutteres fortsatt

Rundt 12.000 barn - hovedsakelig gutter - antas å være tilknyttet væpnede­ grupper i Sør-Sudan hvor en ny borgerkrig brøt ut i desember 2013. Blant barnesoldatene har noen vært i væpnede gruppers tjeneste i opp mot fire år, de fleste uten noen gang å ha fått skolegang.

Og tvangsrekrutteringen av barn som soldater pågår fortsatt, også siden nyttår. Ifølge Human Rights Watch blir fortsatt barn ned i 13-års-alderen tvangsrekrutterte som soldater, blant annet fra Malakal, et område som er kontrollerte av myndighetene i landet.