Ødeleggelsene på Gaza-stripen betyr at skolestarten til barna er utsatt på ubestemt tid, forteller talsperson for Redd Barnas nødhjelpsarbeid i Gaza, Osama Damo, i et intervju med Dagsavisens Roger Herz på mandag.

 – Mer enn 120 skoler har blitt ødelagte, sier Osama Damo (34), talsperson for Redd Barna i Gaza.

Les hele saken hos Dagsavisen her.

Foto: Redd Barna / Jozef Nateel
To søstre som har flyktet til en av FNs skoler i Gaza henter vann. Å få inn rent vann er ikke lett i Gaza.

Humanitær krise

Minst 370.000 mennesker har mistet hjemmene sine og minst 100.000 av de hjemløse må bo på FN-skolene i Gaza, ifølge FNs kontor for humanitær innsats (OCHA).

Nær 17.000 hus er fullstendig eller kraftig ødelagte, og er ubeboelig. Hjelpeorganisasjoner strever også med å få rent drikkevann til de sivile og strømtilførselen er begrenset.

– Alt trenger en skikkelig gjenoppbygging, men det kan først skje hvis blokaden av Gaza heves. Så lenge blokaden finnes får vi ikke inn byggematerialer, sier Damo.

For Redd Barna betyr balansegangen på randen av krig kun mer smerte for nettopp de unge og mest forsvarsløse. En sjuåring i Gaza har allerede vært gjennom hele tre voldsomme kriger.

– Vi har 370.000 barn i Gaza som trenger umiddelbar psykologisk hjelp på grunn av traumene de har vært gjennom. I et av verdens mest folketette områder, har det ikke vært noen steder å gjemme seg for krigen, sier Damo.

– Nå er det avgjørende å få på plass en varig våpenhvile, sier talsmannen for Redd Barna.

Foto: Redd Barna
Familier på flukt bor nå på skolen i Beit- Lahya. Her henter de vann distribuert av Redd Barna.

Lærere trenger også hjelp

En rekke skoler drevet av FN ble angrepet selv etter at flyktninger hadde inntatt skolegårdene. Den 4. august ble ti palestinere drept og flere titalls andre såret da en rakett slo ned i gaten rett utenfor skolen.

Gjenoppbyggingsarbeidet av Gaza, som ennå ikke kan starte, vil bli enormt. Redd Barna jobber for å gi skolebarna en mest mulig normal hverdag.

– Vi ser på utdanning som en måte å bringe barna tilbake til det normale. Men oppgavene er enorme. Selv lærerne i Gaza trenger i dag psykologisk hjelp, sier Damo.