Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
3,27 millioner mennesker ble rammet av flommen på Balkan. Nå vil Almir (22) og andre unge ledere i regionen engasjere ungdom til endringsskapende arbeid.

Beregninger viser at hele 3,27 millioner mennesker ble rammet av ekstremværet i grenseområdene mellom Serbia og Bosnia nordvest på Balkan i mai. Flommen oppsto etter det kraftigste regnskyllet som noensinne er målt i området, og flere landsbyer sto under vann i ukesvis.

Mange mistet hjemmet sitt for andre gang i livet, etter å ha levd som flyktninger under krigen på 90-tallet. Situasjonen så håpløs ut. Samtidig viste befolkningen på Balkan en enorm laginnsats i opprydningsarbeidet, som mange mener har virket samlende på tvers av grenser etter krigen. En mann fra landsbyen Prijedor beviste dette i samtale med en journalist, da han sa: Jeg innså ikke at jeg ikke hater naboen min, før jeg faktisk snakket med han.

En forskjell for framtida

I ukene etter regnet jobbet Redd Barna først og fremst med distribusjon av mat- og hygienepakker. Nå er fokuset på framtida. Det er satt opp 15 trygge lekeområder i regionen, der barn kommer for å leke, lære og snakke om det som har skjedd. Mange bærer på traumatiske opplevelser fra evakueringer, og har mistet både kjære mennesker og eiendeler.  

- Skoler ble totalskadd av flommen, og vil ikke være klare til skolestart i september. Det gjør det ekstra viktig for barn å ha et sted å gå til, så det var gledelig å se at hele 96 barn dukket opp til åpningen av et mobilt lekeområde i Serbia nylig, forteller våre kollegaer på Balkan. 

- Vi vil bidra

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
14 år gamle David og søsknene hans fikk huset totalskadd etter flom i byen Bijeljina. De er blant barna Almir har hatt kontakt med etter flommen.

Vårt langsiktige utviklingsarbeid i regionen ble satt på hold etter flommen, da alle ressurser måtte brukes til redningsarbeidet. Et av programmene Redd Barna har hatt stor suksess med i Bosnia og Serbia, er å utdanne unge i rombefolkningen til å lede endring i sine lokalsamfunn. Selv om dette ble satt på hold, brukte lederne anledningen til å vise hva de har lært. I tiden etter flommen ble Redd Barna oppringt av unge ledere fra hele regionen, med spørsmål om hva de kunne gjøre for å hjelpe.

De unge lederne har spilt stor rolle i sine lokalsamfunn, da de når ut til de aller fattigste gruppene i området. Almir er en av dem. Han var ute og delte ut mat- og hygienepakker i ukene etter flommen og har snakket med mange rammede. Nå vil han ta med seg engasjementet han ser i folket og skape noe positivt av krisestemningen. Han sier: 

- I krisetider, når folk ser store behov, kan det være enklere å engasjere dem i å gjøre en forskjell for framtida. Det skal vi gjøre vårt for å bidra til. 

Les mer om redningsarbeidet på Balkan her >