Foto: Redd Barna
Zechariah er 25 år og en aktiv fredsbygger i sitt lokalsamfunn i dag. Som tiåring ble han bortført av LRA og jobbet som kurér for hæren i fire år før han klarte å rømme.

Hele verden har fulgt med på den islamistiske gruppen Boko Harams bortføring av 276 jenter fra en skole i Nigeria i april, ikke minst gjennom den globale Bring Back Our Girls-kampanjen startet av jentenes mødre og lokalsamfunn. Brutale bortføringer, og bevisst bruk av barn i krig, er dessverre ingen ny taktikk for å terrorisere folkegrupper. 

På 1990-tallet og langt inn i 2000-tallet sto kristenfundamentalister i Lords Resistance Army, og deres leder Joseph Kony, for samme bortføringstaktikk  i Uganda. Over 20 000 barn, gutter og jenter, ble bortført og rekruttert inn i opprørsgruppen som barnesoldater og sexslaver for soldatene.

- Filmen Vi går videre – om å overleve Herrens motstandshær (Moving On – Surviving Lord’s Resistance Army), er en nærgående og ærlig film om hva det betyr for barn og unge å bli tvunget inn i grusomme situasjoner. Filmen viser barn og unges sterke ønske om å gå videre i livet og bidra til et inkluderende samfunn og en bedre fremtid for alle, sier seniorrådgiver på temaet barns deltakelse, sier Annette Giertsen. Hun har i mange år jobbet med barns deltakelse i fredsprosesser og ble kjent med mange av barna som ble bortført av LRA gjennom Redd Barnas prosjekter i byen Gulu i Nord-Uganda.

- De lot det være opp til meg å drepe min egen bror

Hvordan skal lokalsamfunnet jobbe for å reintegrere barna som ble bortført? Dette er utgangspunktet for filmen som byr på sterke historiene fra LRA's ofre. Zechariah forteller:

Da jeg var ti år, var jeg i et sted kalt Bumgatira. På den tiden var det mange opprørere. De kom, satte fyr på hus og drepte mennesker. Så arresterte de meg og drepte min mor og min far. De lot det være opp til meg å drepe min egen bror. 

Se filmen her: 

- Ved å belyse viktige hendelser og aktiviteter viser barn og unge hvilke veier de har gått for å forsone seg med det som har skjedd og for å starte et nytt liv, sier Giertsen. Når barn får støtte fra jevnaldrende og voksne i klubber og organisasjoner, har de fått et rom til å bearbeide erfaringer og utvikle sine ressurser. Dette er en måte å bidra til at de kan bli kreative og positive samfunnsstøtter. 

Foto: Redd Barna
Brenda er en av de du får møte i filmen.

Barn som fredsbyggere

- Hovedbudskapet er at barn og unge må inkluderes i alle former for fredsbygging og i utviklingen av  nye samfunnsformer. Det er tatt et initiativ for en FN resolusjon om barn, unge og fredsbygging; og regionale fredbyggingsnettverk av og med ungdom i fire verdensdeler er i ferd med å bli etablert, sier Giertsen.  

Hvis du ønsker å delta i eller støtte dette, kan du kontakte annette.giertsen@reddbarna.no