Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Noen av barna som nå får hjelp av Redd Barna inne på militærleiren utenfor Sarajevo.

– Hele huset vårt ble feid av sted med flommen. Vi måtte flykte oppover en fjellside for å finne et trygt sted å være. Da vi til slutt kom til en annen by, hadde vi ikke noe mer å spise. Heldigvis ble vi evakuerte av et helikopter.

Det forteller en 16 år gammel jente fra byen Zenica nord for Sarajevo.

Sammen med familien flyktet hun over 6 kilometer for å slippe unna flommen. Nå er hun en av 130 barn har søkt tilflukt på en militærbase i byen Zenica etter at flommen knuste familiens hus.

Flommen nord-vest i Balkan har rammet nesten en fjerdedel av befolkningen i Bosnia og 1,3 millioner mennesker i Serbia. Svært mange av dem har mistet alt de eide, i det som er den største naturkatastrofen i landet på over hundre år.

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Noen få gjenstander har barna greid å få med seg da de måtte flykte fra husene sine.

Får hjelp på militærleir

Militære styrker i Bosnia har deltatt i evakueringen av tusenvis av familier rundt om i landet. I en av leirene bor nå 130 barn sammen med familiene sine. Her bor det 8 – 11 mennesker på hvert rom, med det lille de har greid å ta med seg.

Mens militæret sørger for mat og senger får barna psykososial hjelp av Redd Barna og en lokal organisasjon kalt «Our children» for å komme seg igjennom de store påkjenningene.

– Vi har ikke snakket med barna om flommen ennå. Nå gir vi dem litt fri. Man kan ikke klappe barna på skuldra og si «alt skal bli bra», for det blir det jo ikke. Så mange av dem har mistet alt de eide, forteller Ira Rakovic (27) jobber som psykolog på basen.

23. mai etablerte Redd Barna et barnevennlig område på basen, der Rakovic og hennes kollegaer jobber.

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Ira Rakovic (27) jobber med å gi barna i leiren et sted å være barn, på Redd Barnas barnevennlige områder.

– Vi er en gruppe på syv frivillige og arrangerer gruppearbeider der barna kan synge, danse, lære og spille ut det de har opplevd. Det er viktig, fordi barna har hatt opplevelser som kan gi dem traumer senere. Vi jobber for at disse traumene ikke skal bli større i framtiden, forteller hun.

Og behandlingen nytter, forteller hun.

– Du kan sikkert se det selv. De blir så glade! Først er de alltid sjenerte og reserverte, men etter hvert løsner det litt for dem, sier Rakovic.

Må bo her i månedsvis

Behovet for mer hjelp er imidlertid fortsatt stort, forteller en representant fra militæret. 

– Vi trenger hjelp til  koordinering her. Disse menneskene kommer til å måtte være her i flere måneder. Men de burde etter hvert få bo et annet sted. En militærleir er jo ikke et ideelt sted for barna på sikt, forteller en av de ansatte i hæren som jobber med å hjelpe de som bor i leiren.

Foto: Redd Barna
Flere hus har blitt totalt skadd etter flommen.