Foto: Redd Barna / Alessandro Pavone
Bertha jobber som jordmor, men fikk selv også merke den voldelige konflikten da hun selv skulle føde barn.

Den demokratiske Republikken Kongo havner nest nederst i en rangering over situasjonen for mødre i 178 land.

Ifølge Redd Barnas rapport «Tilstanden for verdens mødre 2014» har landet vært blant de 10 landene som har vært verst for mødre siden rapporten ble lansert første gang i 2000. Hvert 7. barn i landet dør før de fyller fem år, og 15000  kvinner dør hvert år i sammenheng med graviditet.

Født på flukt

En av hovedårsakene til problemene for mødre i Kongo er den væpnede konflikten som har pågått i landet i snart 20 år.

Det har blant annet jordmor Bertha ved Kibarizo-klinikken i Masisi-distriktet i Kongo fått erfare. Hun fødte selv barn  mens hun var på flukt fra kamphandlingene

– Kampene brøt ut da jeg var gravid. Da jeg skulle føde var jeg tilfeldigvis sammen med en bestemor, som hjalp meg med å ta imot barnet. Plutselig måtte jeg ta barnet på armen å flykte. Jeg blødde fremdeles fordi jeg ikke hadde noe helsehjelp. En hel dag satt vi i en åker, babyen og jeg, forteller hun.

Les rapporten her.

Foto: Alessandro Pavone
Kesiyaâs youngest daughter was just six years-old when she was raped by a young man from their village

Rammes av seksualisert vold

Redd Barna jobber på flere helsesenteret i områdene av Kongo som er berørt av kampene, blant annet med å sørge for medisiner, mat og veiledning om,barnesykdommer.

I tillegg er Redd Barna involvert i arbeidet mot seksualisert vold, noe som er et stort problem for mange mødre i Kongo. Voldtekter brukes i krigføringen og enkelte studier antyder at så mange som mellom 1 /3 og ½ av alle voldtektsofrene er barn.

Seksbarnsmoren Kesiyas yngste datter ble seksuelt mishandlet av en som tilhørte de lokale væpnede styrkene da hun var syv år gammel. Mannen som var ansvarlig ble først fengslet, men har senere sluppet ut. Til tross for trusler der hun ble bedt om å trekke tilbake anmeldelsen, har Keiya nektet, men har nå flyktet til en annen by med familien.

Se innslaget om Kesiya og situasjonen for mødre i DR Kongo på NRK Urix her.

Spedbarnsdødeligheten redusert

Alt er imidlertid ikke håpløst, til tross for at mye arbeid gjenstår.  Antall barn som dør før de fyller fem år er globalt sett redusert betydelig. Mye takket være satsning på bedre helsehjelp til kvinner og barn.

– Rapporten viser at mange land som tidligere lå nederst på rangeringen nå har redusert barnedødeligheten. Et eksempel er Etiopia, som har satset på helsehjelp til gravide, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang til NRK tirsdag.

Etiopia har også redusert antall barn som dør med 2 / 3. 

– Norge må øke langsiktig, forutsigbar finansiering til helse i sårbare stater. Et land kan bli satt mange tiår tilbake om det rammes av en naturkatastrofe eller en væpnet konflikt, sier Wang i en kronikk i Dagsavisen

Les mer om mødres situasjon i Dagsavisen her.