Foto: Redd Barna
Denne én uker gamle gutten, i sine mors armer, har levd hele livet på flukt.

3,2 millioner mennesker kommer til å trenge nødhjelp innen juni, ifølge beregninger gjort av FN.

En av dem, Nyajok (35) har fem barn, og bor for tiden i utkanten av hovedstaden Juba. Etter at familien hennes ble angrepet av bevæpnede menn måtte hun flykte med barna til flyktningleiren UNMISS.  

Frykter at barna skal dø

Forholdene er imidlertid svært dårlige for de rundt 15 000 menneskene i den provisoriske flyktningleiren. Nyajok og barna har ikke noe tak over hode, og i likhet med mange andre i leiren for lite mat, vann og hygieniske artikler.

- Akkurat nå er jeg bekymret for hvordan jeg skal kunne gi barna mat, det vi får er ikke tilstrekkelig. Vi har ikke noe sted å bo og barna begynner å bli syke, den yngste har fått diaree. Får vi ikke et telt før regnet kommer, er jeg redd barna vil dø, sier Nyajok.

Nyajok forteller at ektefellen kom bort fra henne da familien ble angrepet, og en av hennes største bekymringer er mangel på mat og sykdommer.

Redd Barna har i samarbeid med sine partnere iverksatt omfattende vaksinasjonsprogrammer. Blant annet har nå over 17 000 barn fått livsnødvendig vaksine.

Den eskalerende konflikten og voldshandlingene gjør særlig kvinner og barn utsatte. Behovet for bedre beskyttelse av barna av barn er urovekkende. 390 000 barn har et så langt udekket behov for en eller annen form for hjelp til beskyttelse.

Foto: Redd Barna
Nyajok mistet mannen sin etter at de ble angrepet av menn med våpen. Nå venter hun på muligheten til å finne et sted å bo i flyktningleiren UNMISS utenfor Juba, Sør-Sudan.

9000 barn med våpen

Når mangel på omsorg forsvinner, blir det eneste alternativet for mange barn å verve seg inn som barnesoldat.

Onsdag meldte FN at minst 9000 barn har blitt vervet som barnesoldater, mange av dem på grunn av mangel på beskyttelse.

Randi Saure (51) i Redd Barna var nylig i Sør-Sudan og jobbet med beskyttelse av barna. Hun forteller at mange av dem blir kynisk brukt i et maktpolitisk spill.

– Jeg har selv sett hundrevis av barn marsjere tungt bevæpnet gjennom byer, mange helt ned i 13 – 14-års-alderen. Barn verves til hærer på begge sider av konflikten. De har ofte røde eller grønne symbol merker, avhengig av hvilken kampberedskap de er i. Jeg har snakket med mange av dem også, forteller Saure til NRK.

Les saken på nrk.no her. 

Den beste langsiktige løsningen for å motvirke problemene er i mange tilfeller bedre skoletilbud til barna, forteller hun.

– Å gi barn skolegang er en av de beste måtene å gi dem beskyttelse mot de tre store truslene vi ser her. Både mot å bli giftet bort tidlig, mot barnearbeid og mot rekruttering som barnesoldater. Når en familie og et samfunn investerer i barns skolegang får de en annen verdi enn som barnebruder eller barnesoldater. Dessuten gir det ofte desperate foreldre, som sliter med mange munner å mette, en god begrunnelse for hvorfor de skal vente til etter utdannelsen med å gifte bort døtrene sine, sier Saure.