Foto: David Brændeland
- Vi elsker Operasjon Dagsverk, forteller Julie Midtøy (t.v), Johanne Loose (17) og Vilde Maria Kaldestad (17).

– Det ser kanskje enkelt ut, men det ligger sykt mye arbeid bak, forteller Julie Midtøy (17).

Sammen med Vilde Maria Kaldestad (17) og Johanne Loose (17) står hun foran Nationalteateret i Oslo og selger egenlagte muffins, cupcakes og varme vafler fra en egendesignet salgsbod.

Selv om det kanskje høres enkelt ut har de tre jobbet hardt for pengene.

– Bare det å skaffe strøm til vaffeljernet har vært en jobb. Mange sa nei – men til slutt fikk vi tak i en veldig trivelig vaktmester på Nasjonalteateret som lot oss få låne stikkontakten, forteller Vilde.

Foto: Redd Barna/Liv Jørgensen
Tre gutter underholdt med hallingkast til inntekt for Operasjon Dagsverk.

100 000 elever ga alt

De tre klassevenninnene fra Bleike videregående skole i Asker er blant rundt 100 000 skoleelever ved ungdomsskoler og videregående skoler som torsdag deltok på Operasjon Dagsverk 2013.

Årets aksjon går til inntekt for Redd Barnas arbeid med voldsfrie skoler i Guatemala, Mexico og Honduras. Mange har jobbet utendørs som gatemusikere, bolleselgere eller underholdt med hallingdans. Og selv om dagen startet regnfullt og vått for mange på Østlandsområdet var de tre jentene svært fornøyde:

– Da vi kom klokken 8 i dag morges regnet det kraftig, og mange «konkurrenter» har dratt hjem. Men det er fint å få testet tålmodigheten sin, og vi er stolte av å ha fått til dette. Dessuten er det godt å tenke på at pengene går til en god sak, forteller Vilde Maria Kaldestad.

De tre var seint oppe natten før for å lage plakater, kaker og vaffelrøre, forteller Johanne Loose (17).

Foto: Redd Barna / David Brændeland
God stemning da tusenvis av OD-deltakere fylte gatene med musikk.

– Jeg tror vi holdt på til klokken tre i natt med å lage kaker og plakater.
Vi var usikre på om det ville kommen noen, men det har gått veldig bra. Flere har stoppet oss og spurt om oppskriften, sier hun.

Ga råd om sosiale medier

Flere elever har også gjort et dagsverk på bedrifter rundt omkring i landet. Hos IT-bedriften Evry var rundt 100 elever i blant annet Oslo, Trondheim, Brumunddal og Gjøvik utplasserte i forbindelse med Operasjon Dagsverk på torsdag.

En av arbeidsoppgavene handlet om å gi råd til bedriften om blant annet ungdoms brukervaner på sosiale medier. Aurora Helgeland (18), Catharina Remman (17) og Mathias Thorkildsen brukte dagen også til å komme med sine forslag til hvordan Evrys internettforside burde se ut.

Foto: Redd Barna / David Brændeland
Catharina Remman (17), Aurora Helgeland (18) og Mathias Thorkildsen jobbet hos IT-bedriften Evry på Operasjon Dagsverk

Jeg synes Operasjon Dagsverk generelt har brukt penger på veldig mye bra, og arbeidet for voldsfrie skoler i Latin-Amerika er noe jeg støtter, sier Mathias.

Aurora Helgeland forteller at hun fant jobbene hos Evry på nettsidene til Operasjon Dagsverk.

– IT er noe jeg vurderer å studere senere. Dessuten er det mye mer spennende enn å vaske huset hjemme, eller jobbe i hagen, slik jeg har gjort tidligere, forteller Aurora.