-Siden jeg var såpass gammel da jeg ble gravid, var svangerskapet preget av lettelse og takknemlighet. Jeg opplevde tiden som gravid som magisk. Følte meg vakker, selv om jeg kanskje ikke var det. Spesiell, selv om det er verdens vanligste ting å gå gravid, forteller Mari.

Dødsangst

Foto: Privat
– Jeg hadde dødsangst og tenkte at datteren min kommer til å vokse opp uten en mamma. Likevel klarte jeg å kjenne en vanvittig takknemlighet og beundring for hva disse menneskene klarte å gjøre i løpet av få minutter, nemlig å redde livet mitt, sier Mari (38)

Sykehuset som Mari skulle føde på, ligger 10 minutter unna. Fødselen var tøff, men det gikk likevel omtrent som forventet. Det var etter at babyen var kommet ut at dramatikken startet.

- Da babyen ble lagt på brystet fornemmet jeg på stemningen i rommet at noe var galt. Jeg sluttet ikke å blø. Mannen min, Arne, fikk jenta vår i armene og ble geleidet ut.

I løpet av kort tid var rommet fylt av helsepersonell som handlet raskt, men rolig. Mari opplevde forferdelige smerter, og strittet i mot da de forsøkte å stoppe blødningene. Da fikk hun klar beskjed om at dette sto om livet hennes.

- Jeg hadde dødsangst og tenkte at datteren min kommer til å vokse opp uten en mamma. Likevel klarte jeg å kjenne en vanvittig takknemlighet og beundring for hva disse menneskene klarte å gjøre i løpet av få minutter, nemlig å redde livet mitt, sier Mari.

Betaler skatt med glede

En måned etter fødslen, ble Saga syk med RS-virus og måtte innlegges. På sykehuset fikk hun full behandling, medisinering og generell oppfølging i åtte dager. Heller ikke denne gangen betalte de en krone.

- Vi betaler vår skatt med glede, for å si det slik, sier Mari.

Helsearbeidere til alle

Foto: Privat
En måned etter fødslen, ble Saga syk med RS-virus og måtte innlegges. På sykehuset fikk hun full behandling, medisinering og generell oppfølging i åtte dager - helt gratis.

I Norge har alle gravide et gratis helsetilbud fra det offentlige. Det er ingen egenandel på helsetjenester til gravide og barn. Et barn får gratis helsetjenester fram til fylte 18 år.

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever Redd Barna at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

I forbindelse med kampanjen, har Redd Barna presentert mødres hverdag i forskjellige land gjennom sommeren. Les gjerne mer om Amina i Nigeria, Musina i Sør-Afrika, Constance i USA og Juhi i India.