Foto: Redd Barna
Michelle er 27 år. Her sammen med barna på ett og tre.

Michelle delos Reyes hørte om tyfonen Bopha på nyhetene, men tenkte ikke noe særlig mer over det. Hun kunne aldri forestilt seg hvor kraftige vind- og regnskyll tyfonen tok med seg, og hvordan skadene av dette skulle påvirke livene til henne og barna.

- De sterke vindene og regnet rev taket rett av huset vårt. Vi klarte heldigvis å rømme over til svigerforeldrene mine, før tyfonen bygde seg ordentlig opp. Hjemmet deres lå et sted tyfonen ikke skulle treffe, men den nådde fram hit også. På det verste måtte jeg gjemme barna under noen treplater, men vinden tok med seg disse, og vi ble liggende og klamre oss fast i det vi kunne finne. Likevel turte vi ikke å flytte på oss. Det var så mange trær som falt over veiene, og det ble fryktelig mørkt.

Mat og trygghet

Michelle har to sønner på tre og ett år. Dagen etter tyfonen ødela huset deres i Compostela Valley, måtte hun ta med barna ut for å lete etter mat. De neste tre dagene tigget de etter mat langs veien, mens Michelles mann forsøkte å reparere skadene på gården. Det gikk over et døgn før de fikk tak i noe mat, da noen tilfeldige forbikjørende ga fra seg sardiner og ris. Til slutt ble de del av et matprogram drevet av lokale myndigheter. Nå ønsker Michelle seg trygge omgivelser for familien sin.
- Vi levde enkelt før tyfonen, men vi var glade for det vi hadde. Nå syns jeg det er vanskelig å smile og være glad, og jeg tar meg i å lure på om vi overlever dagen. Vi pleide å produsere bananer, grønnsaker, kokosnøtter og rotfrukter på gården vår, men nå er avlinger og jord ødelagt. Vi trenger hjelp til å bygge opp igjen gården vår, vi trenger mat, barna mine trenger trygghet.

Drønnet av uværet

Jay og Rey, Michelles sønner, vil trenge tid til å komme over den traumatiske opplevelsen. I Compostela Valley snakkes det mye om drønnet av uværet, lyden av vind som ikke lignet på noe noen har hørt før. Michelle sier hun aldri har sett Jay på tre år så blek som når tyfonen herjet. Nå tar hun han stadig i å stirre tomt ut i luften. Jay ble plutselig en stille gutt, men lyser heldigvis opp i lek med jevnaldrende. Dette gleder moren, og hun tar han med til trygge lekeområder lokale frivillige driver for Redd Barna. – Her får han til og med godteri, han ser lykkeligere ut. Jeg vil at familien min skal være sterke, levende og sunne mennesker. Jeg håper vi snart får plass i et ordentlig husrom med tak over hodet, uten hull i veggene, så vi kan være trygge og varme.

Barnevennlige steder

Redd Barna melder bekymring for barnas behov i etterkant av tyfonen Bopha. Det vil ta tid for familier å vende tilbake til hverdagen, og det er viktig at barna får bearbeidet sine opplevelser. 840 000 mennesker er drevet fra hjemmene sine, og det rapporteres fremdeles om dødsfall og mennesker som er savnet. Dette, i tillegg til pågående uvær, gjør at det vil ta tid før barna er tilbake på skolen. Nødhjelpsresponsen i det sørlige Filippinene har derfor dreid seg om å bygge opp barnevennlige steder, i tillegg til å dekke grunnleggende behov gjennom utdeling av mat- og hygienepakker.  Barnevennlige steder skal være steder som tilbyr fri i traumatiserte barns hverdag. Dette er et ledd i å redusere stressende påvirkninger på barn etter krise. Målet er å gi barna et trygt miljø der de kan delta i organiserte aktiviteter, leke, sosialisere seg, lære og uttrykke seg på veien tilbake til livet sitt.

Les mer om Bopha her >