Foto: Redd Barna/Angel Tiamson-Saceda
Early Jane og Nazario er tilbake på skolen, selv om undervisningen ikke er formelt igang enda. Her får de grøt av lærerne.

Krisley hadde nettopp født sitt første barn. Early Jane og Nazario var snart ferdig med første halvår på barneskolen. Alle fikk de hjemmene sine ødelagt av tyfonen, som berørte 2 millioner barn, i desember i fjor. Nå jobbes det for å vende tilbake til hverdagen i Compostela Valley.

- Det var så skummel lyd! Jeg har aldri hørt noe sånt før. Vi måtte dra fra huset vårt, fordi taket falt av. Hele natta var vi på et tilfluktssted i nærheten av skolen min, og ba om at det bare måtte slutte snart, sier Early Jane på 12 år. Hun er på skolen, selv om undervisningen ikke er i gang enda. - Jeg hadde håpet vi kunne ha timer i dag, men det bor folk i de klasserommene som ikke er ødelagt, forteller hun. 

Tøff start

Foto: Redd Barna/Angel Tiamson-Saceda

En av dem er Krisley på 19 år, og datteren Lovenliel som har rundet to måneder. De fikk kun med seg noen få eiendeler da de rømte hjemmet sitt forrige måned. Lovenliels far jobber nå med å bygge opp husene i lokalmiljøet ved siden av sin vanlige jobb, så han er mye borte. Det har vært en stressende måned for Krisley.

- Vi fikk bare med oss noen få babyklær, og Lovenliel ble våt mens vi løp hit. Hun var kald i flere dager, og jeg var redd hun hadde fått en alvorlig sykdom. Heldigvis ble hun bedre etter hvert, for vi fikk ikke vasket henne skikkelig før vi fikk såpe. Hygienepakken fra Redd Barna var derfor veldig kjærkommen! Vi har delt dette klasserommet med fem andre familier, og får mat fra lokale helsearbeidere. Vi mangler fremdeles mygnett og matter vi kan sove på, men akkurat nå er jeg bare glad og takknemlig for at Lovenliel er trygg og frisk.

Nødhjelpsarbeidet

Den 2. desember nådde Bopha Filippinsk område, og traff land som en kategori 5-tyfon to dager senere. Over 5 millioner mennesker ble berørt av tyfonens herjinger, derav 2 millioner barn. Redd Barna startet utlevering av hygiene- og husholdspakker den 7. desember, med mål om primært å nå ut til 42 000 barn. Til nå er barnevennlige områder satt opp på flere skoler, og frivillige helsearbeidere har startet behandlinger på gravide og barn som er mest utsatt. Neste trinn blir å få Early Jane og Nazario tilbake på skolebenken.

Foto: Redd Barna/Angel Tiamson-Saceda
Skolebøkene ligger til tørk utenfor Monkayo barneskole i Compostela Valley, Filippinene.