Foto: Redd Barna
Redd Barnas nødhjelpsteam har besøkt de hardest rammede områdene i Mindanao. Det som møtte dem var landsbyer som var jevnet med jorden og dekket i gjørme. Myndighetene anslår at det vil ta minst to måneder for å få plass energiforsyning til husene. Bildet er fra et evakueringssenter i landbyen Compostela.

Dødstallet etter tyfonen Bopha er kommet opp i minst 475 mennesker, opplyser filippinske myndigheter. Nesten 200 000 er hjemløse, og mange er fortsatt savnet.

– Omfanget av skadene betyr at mange barn ikke vil kunne flytte hjem eller komme tilbake på skolebenken på flere måneder. Dette kan gjøre barna svært urolige. Mange barn må bo i overfylte evakueringssentre, uten tilgang på private dusjområder, soveområder eller trygge lekeområder, sier Redd Barnas svenske landssjef på Filippinene, Anna Lindenfors.

Redd Barnas nødhjelpsteam har besøkt de hardest rammede områdene i Mindanao. Det som møtte dem var landsbyer som var jevnet med jorden og dekket i gjørme. Myndighetene anslår at det vil ta minst to måneder for å få plass energiforsyning til husene.

– Barn i de hardest rammede områdene, inkludert landsbyen Compostela, Surigao del Sur og Davao Oriental vil trenge langvarig assistanse for å fungere som normalt igjen, sier Lindenfors.

Foto: Redd Barna
– Vi må etablere trygge lekeområder, hvor barn kan leke og snakke om deres erfaringer. Barn som går på skolen trenger et sted for læring og få skolemateriell når semestret starter. Dette er avgjørende for å normalisere barnas hverdag, sier Lindenfors.

Starter utdeling av nødhjelp i morgen

Redd Barna har gjort klar nødhjelpspakker, som inneholder myggnetting, toalettsaker, tepper, kopper, tallerkener, med mer. Utdelingen starter i morgen til minst 500 av de familiene som er hardest rammet.

– Familiene som vil få nødhjelpspakker i morgen, har ikke opplevd en lignende situasjon før. Vi får rapporter om at få familier fikk advarsler om å evakuere, noe som igjen førte til høyere antall som omkom, sier Lindenfors.

Hun sier at barn vil trenge mye mer hjelp for å komme seg igjennom krisen.

– Vi må etablere trygge lekeområder, hvor barn kan leke og snakke om deres erfaringer. Barn som går på skolen trenger et sted for læring og få skolemateriell når semestret starter igjen. Dette er avgjørende for å normalisere barnas hverdag, sier Lindenfors. 

Redd Barna har arbeidet på Filippinene siden 1981 og har flere tiår med erfaring
med å respondere på nødhjelpssituasjoner i landet. Vi hadde omfattende
nødhjelpsoperasjoner etter tyfonen Washi i 2011 og etter tyfonen Ketsana i 2009.