Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Karl Fredrik vil gjerne være med å hjelpe barn som ikke har det så bra. Dessuten synes han det er morsomt å lage brøddyr.

Karl Fredrik i tredje klasse var en av dem som kastet seg over brøddeigen i høstferien.

- Det er gøy med brøddyr, for man kan lage så mye forskjellig. De er gode å spise også, forteller han.

Han begynte med å lage en stor krokodille. Mia og Thea fra andre klasse ville heller lage en bjørn og en kanin.

 - Vi vil være med å hjelpe andre barn som ikke har det så bra og ikke får nok mat, sier Karl Fredrik.

Brøddyrkonkurransen er nemlig ett av mange tiltak som skal skape oppmerksomhet om verdens brøddag. Konkurransen skal også sette fokus på sunn og riktig ernæring.

- Brød er sunt når det er grovt, sier Mia.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Resultatet på Kastellet ble mange forskjellige brøddyr. Barna var spente på hvordan de ville se ut etter at de var stekt.

Vinnerne kåres på brødtorget

Vi spurte barna hva de vet om Redd Barna.

- De hjelper barn i andre land, sier en av guttene.

- De gir barn mat, og hjelper dem med å gå på skole, sier en av jentene.

Verdens brøddag markeres med Norges største brødtorg i Spikersuppa i Oslo fredag 12. oktober kl.12, og med ulike kampanjer før det. På qxl.no er det en stor sportsauksjon, hvor kjente idrettsutøvere donerer bort effekter fra sine karrierer. I Rema 1000-butikker landet rundt selges det kampanjebrød, hvor 1 krone per solgte brød går til Redd Barna. I Spikersuppa på fredag skal både årets brød og årets grovis, årets grove nyhet, kåres. Ordfører Fabian Stang kommer og deler ut premiene. Dessuten skal vinnerne av brøddyrkonkurransen kåres.

- Jeg tror vi har gode sjanser til å vinne, fordi vi har laget så mange forskjellige dyr. Og fordi de er veldig fine, sier Karl Fredrik

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Torunn Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn kom på bakedagen til Kastellet og fortalte om grovt brød og sunn ernæring.

Forskjellige aktiviteter

Midlene som blir samlet inn gjennom brødkampanjen og på selve brøddagen går til Redd Barna sitt arbeid for å sikre nok mat og bedre helse for barn i verden. Som tidligere år vil brødtorget bugne av ferske og velsmakende brød og bakervarer. Når du kjøper et brød på brødtorget, er det nok til å gi et barn i Zimbabwe næringsrik frokost i én måned.

På brødtorget kan du kjøpe og smake brød, delta i o-løp, møte norske idrettsstjerner og samtidig støtte Redd Barna. Bækkelagets Sportsklubb og olympisk mester fra 2002, skiløper Anders Aukland, utfordrer barn og voksne til å delta i orienteringsløp med quiz i Spikersuppa. Alle som kommer i mål vil få en matpakkepose med godt grovt innhold. Norges største brødtorg arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Redd Barna og Opplysningskontoret for brød og korn.

- Vi håper flest mulig tar turen innom Spikersuppa på fredag, både for å kjøpe med seg gode brød og for å støtte et godt formål, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Stem på ditt favorittbrøddyr her >