Foto: Redd Barna
– Den dagen vi evakuerte, var jeg veldig redd. Det yngste barnebarnet mitt var bare to dager gammelt, sier bestemor Alicia. Hun har nå ansvaret for seks barnebarn mens barnas mor ligger på sykehus.

– Den dagen vi evakuerte, var jeg veldig redd. Det yngste barnebarnet mitt var bare to dager gammelt, sier Alicia.

Hun er bestemor til sju, og var ansvarlig for å få alle barnebarna i sikkerhet da flommen rammet familiens hjem.

Da baby Kaye ble født, måtte moren hennes bli igjen på sykehuset på grunn av fødselskomplikasjoner. Bestemor Alicia tok med seg det lille spedbarnet hjem for å gi det omsorg mens moren ble frisk igjen.

På flukt to fager gammel

To dager etter fødselen sto vannstanden så høyt inne i familiens hus at Alicia ikke hadde noe annet valg enn å ta med seg baby Kaye og de andre barna.

De overga hjemmet sitt til vannmassene og søkte tilflukt i ett av de mange evakueringssentrene som er åpnet i området rundt Filippinenes hovedstad Manila. Barnas far, en bygningsarbeider, var ute og jobbet. Og moren deres var fremdeles på sykehus.

Alicia og de sju barnebarna flyktet til Pag Asa barneskole, som nå tjener som midlertidig hjem for 170 familier som har måttet evakurere. På skolen får familiene varme måltider som myndighetene deler ut, men de må selv kjøpe rent drikkevann.

Foto: REUTERS/Erik de Castro fra AlertNet
Så langt har vi delt ut sovematter, myggnett, vannkanner og hygieniske artikler som såper, sjampo og andre toalettartikler til 2300 familier. Vi er også i ferd med å starte opp mobile helseklinikker og trygge lekeområder for barna, i tillegg til mer langsiktige oppryddingsprosjekter og programmer for å hjelpe folk i gang igjen med inntektsgivende arbeid.

Trenger myggnett

Redd Barnas oppsøkende nødhjelpseksperter snakket med Alicia og andre evakuerte familier over hele Manila for å kartlegge hvilke behov som er best prekære.

– Vi har ikke myggnett her. For å beskytte henne mot mygg, må jeg bære lille Kaye rundt hele natten, sier Alicia.

I tillegg har baby Kaye også helseproblemer. Hun lider under en infeksjon som hun fikk i sitt mors liv. Selv om en jordmor besøker henne jevnlig for å gi den vesle jenta antibiotika, trenger hun også næringsrik mat hvis hun skal ha håp om å få styrke i kroppen og å overvinne infeksjonen. Mens Kayes mor ligger på sykehus, får den vesle babyen morsmelkerstatning i stedet for den ernæringsrike brystmelken som hun ellers ville fått fra moren

– Forhåpentligvis vil moren hennes snart komme hit, sier Alicia.

Nesten 300 000 mennesker har søkt tilflukt i de 488 evakueringssentrene i de rammede områdene. Her er Redd Barna i gang med å dele ut pakker med sovematter, myggnett, vannkanner og hygieniske artikler som såper, tannpasta, sjampo og andre toalettsaker. Vi deler også ut egne pakker til gravide og nybakte mødre.