Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Sitan (8) sitter sammen med bestemoren sin i familiens hjem i landsbyen Koussa i Mali. Familien er en av veldig mange siom sliter med å skaffe nok mat etter at en gresshoppeinvasjon ødela avlingene og matprisene på markedet gikk ret til værs.

I begynnelsen av 2012 startet tuaregenes separatistorganisasjon Bevegelsen for nasjonal frigjøring av Azawad (MNLA) et oppgjør som tvang Malis regjeringshær til å trekke seg ut av den nordlige delen av landet.

I mars førte opprøret til et statskupp, som satte en stopper for Malis 20 år med demokrati. I april tok militante islamistgrupper som Ansar Dine (”Troens forsvarere”) kontrollen over den nordlige delen av landet, hvor de innførte Sharia-lovgivning.

174 000 mennesker er på flukt i sitt eget land og mer enn 250 000 har flyktet over landegrensene til naboland som Burkina Faso, Mauritania og Niger, viser tall fra FN. 59 prosent av flyktningene er barn.

Gresshoppeinvasjon og høye matpriser

På toppen av urolighetene kommer matkrisen, som har rammet hele Sahel-området vest i Afrika. 4,6 millioner mennesker i Mali har ikke tilgang til den maten de trenger.

En gresshoppeinvasjon i kombinasjon med tørke har ført til at rundt 175 000 barn under fem år forventes å bli akutt underernærte i løpet av 2012, mens ytterligere 385 000 barn forventes å bli moderat underernærte.  

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Nord i Mali kommer ikke medisiner ut av byene og til helsesentrene på landsbygda lenger på grunn av den dårlige sikkerhetssituasjonen. Disse landsbyene har tatt imot mange mennesker som har flyktet fra byene på grunn av volden. Her er det Awa som venter på at sønnen Modiba (2) skal få medisiner for malaria og akutt underernæring.

Prisen på drivstoff og sammenbrudd i bankene nord i Mali fører dessuten til at byene i denne delen av landet ikke lenger har råd til å bruke sine mekaniske vannpumper. Det betyr at barna nå står overfor alvorlige helsefarer når de ikke lenger har tilgang til nok rent vann. I Gao-regionen er allerede 58 tilfeller av kolera bekreftet. 

Barns sikkerhet truet

Urolighetene i Mali har satt barn ytterligere i fare:

  • Fire gutter har blitt drept av antipersonellminer og 19 gutter og to jenter har blitt skadet. Ytterligere en gutt har blitt skadet av en løpsk kule.
  • Kidnapping og rekruttering av barn til væpnede styrker skjer jevnlig. Så langt er minst 194 gutter mellom tolv og 15 år tvangsrekruttert, ifølge FNs barnefond Unicef.
  • Antallet tilfeller barn som blir utsatt for seksuell vold stiger. Human Rights Watch rapporterer om jenter helt ned i tolvårsalderen som blir utsatt for gruppevoldtekter av medlemmer fra de væpnede gruppene nord i landet.
  • 27 prosent av barna som er på flukt i sitt eget land og som tidligere gikk på skolen får ikke lenger utdanning.

 

– Kombinasjonen av matkrisen, som et resultat av en dårlig avling og høye matpriser, og konflikt og livet på flukt gjør at barna i Mali nå er rammet av en kompleks humanitær katastrofe, sier Redd Barnas landdirektør i Mali, Tom McCormack.