Foto: Redd Barna/Khurram Masood
Mustafa er åtte måneder gammel, og lider av akutt alvorlig underernæring. På en poliklinikk støttet av Redd Barna får han behandling med plumpynut, som gir mye næring og gjør at han legger på seg raskt.

Mustafa er åtte måneder gammel og bor i landsbyen Genale som ligger i regionen Oromiya i det sørlige Etiopia. Han har gått ned i vekt svært fort og blitt veldig svak. Moren hans, Kemina forteller hva som har skjedd.

– Avlingen sviktet, de fleste dyrene våre har dødd og vi har ikke mat å gi til barna. Vi har ingen penger og kan ikke kjøpe nok mat. Det som er enda verre er at jeg ikke har melk nok til å amme Mustafa, og det er derfor han har blitt slik, sier Kemina.

På klinikken fikk Mustafa Plumpynut, en nøtteblanding full av næring som gjør at underernærte barn legger raskt på seg, og moren ble forsikret om at han kom til å bli bedre. Og hun stoler på det de ansatte ved klinikken sier. Mustafas tre år gamle søster Amina ble nemlig rammet av det samme problemet. Hun kom sammen med moren til klinikken i Genale for tre uker siden, og har lagt på seg siden da.

– Amina var veldig tynn, men nå ser hun bedre ut. Hun løper rundt og leker slik som normale barn skal gjøre. Før behandlingen kunne hun ikke bevege seg, og var veldig svak. Jeg vet at hun ble bedre av plumpynut-behandlingen, og det er derfor jeg har tatt med Mustafa hit nå.

Foto: Redd Barna/Khurram Masood
- Jeg skammer meg over at jeg ikke klarer å produsere melk til sønnen min, sier Keminya. På poliklinikken får barna hennes behandling for underernæring, og hun får selv beskjed om å ta vare på helsen sin slik at hun klarer å amme igjen.

Stadig flere rammes av sult

Ifølge etiopiske myndigheters helsepersonell på klinikken øker antall barn som lider av akutt alvorlig underernæring med alarmerende fart. Tørken i området har gjort at mange familier har lite mat, og dette fører til at barna blir mer sårbare for sykdom enn de normalt ville være rustet til å takle. I tillegg til matmangel er det mangel på vann, og folk blir nødt til å hente drikkevann fra den samme elva som de vasker seg og tingene sine i. Også buskapen drikker av vannet. Men elva er i ferd med å tørke inn, og det trengs flere dager med mye regn for at den skal være tilbake på et normalt nivå.

– Jeg takker Redd Barna for at de klarte å behandle Amina, og håper at også Mustafa blir bra igjen snart. Jeg kjenner mange mødre med barn som er syke og går ned i vekt, og jeg har sagt til dem at de må ta med barna sine hit for å få hjelp. Når de ser hvor bra det har gått med Amina, så tror de på meg, sier Keminya. Men hun ser ikke lyst på fremtiden.

Da hun skjønte at Mustafa var i ferd med å bli syk av mangel på brystmelk tok hun ham med til poliklinikken som er støttet av Redd Barna. Her ble han undersøkt og fikk den nødvendige behandlingen.

– Jeg tok ham med hit fordi vi ikke klarer å skaffe ham mat, og her kan han få mat og behandling. De som jobber her sier også at jeg må ta vare på min egen helse slik at jeg klarer å produsere brystmelk, forteller Keminya.

Begge barna får behandling

– Hva skal vi gjøre? Det finnes ikke mat som vi kan leve av. Og jeg skammer meg over at jeg ikke kan produsere brystmelk til Mustafa. Jeg synes organisasjonen deres burde hjelpe flere mennesker, for vi vet ikke når regnet kommer. Uansett om det kommer regn snart vil vi ikke høste inn nye avlinger på mange måneder. Hvis dere fortsetter å hjelpe barna våre er det bra. Det er alt vi ber om, sier Keminya.

Foto: Redd Barna/Khurram Masood
- Jeg vet at behandlingen vil hjelpe Mustafa, for søsteren hans, Amina, ble bedre etter at hun ble behandlet for underernæring. Hun var veldig svak, men nå klarer hun å løpe og leke igjen, sier Kemeniya.