Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Redd Barna sikrer at sultrammede barn i hele Øst-Afrika får livreddende ernæring. I Kenya starter vi nå et stort ernæringsprogram, og vi er også til stede i flyktningleirene andre steder på Afrikas horn. Her fra Dolo Ado, Etiopia.

– Uten denne maten måtte jeg ha dratt et annet sted hvor jeg kunne få nødhjelpsrasjoner. Vi spiser en blanding av soya og mais på dagen, og ingenting om kvelden. Det eneste vi har da er sort te uten melk, sier sjubarnsmoren Alasa. Hennes familie har det svært vanskelig etter at de mistet buskapen som bestod av 45 geiter og kyr.

I Øst-Afrika er 2,3 millioner underernærte barn og trenger akutt matvarehjelp. I deler av det nordlige Kenya er 32 prosent av barna underernærte. Definisjonen på en internasjonal nødhjelpssituasjon er at 15 prosent av barna er underernærte. Matutdelingen fra Redd Barna vil redde liv ved å sørge for at de minste barna og mødre med spedbarn i distriktene Wajir og Mandera får nok å spise.

Mat til de mest sårbare barna 

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Redd Barnas medarbeidere lager en næringsrik grøt som fungerer som tilleggsernæring for de minste barna. Blandingen består av soya, mais, olje og sukker. I Kenya får familiene utdelt næringsrikt korn og olje til eget bruk.

De neste fem månedene vil Redd Barna dele ut seks kilo ekstra næringsrik kornblanding og olje til 100 000 barn, gravide og ammende mødre hver måned. Dette vil sikre at de mest sårbare barna får mat, og at mødrene kan amme barna sine slik at de får næringsrik brystmelk.

Underernæring fører til at barn blir sårbare og mer mottakelige for sykdommer, og kan raskt ta liv av de svakeste. Også etter at de kommer seg etter sulten vil underernæringen få konsekvenser for dem for resten av livet. De blir underutviklet fysisk og psykisk i forhold til hva de ville vært dersom de hadde nok mat i de første leveårene.

 – Uakseptabelt at barn sulter i hjel

– Foreldre ser at barna deres visner hen og at liv går tapt fordi familiene går i dagesvis uten mat. Dette er totalt uakseptabelt. Ernæringsprogrammet vårt gjør at de mest utsatte barna får mat til å overleve de kommende ukene og månedene, sier Redd Barnas landdirektør i Kenya, Prasant Naik.

Ernæringsprogrammet settes i gang samtidig med at den afrikanske unionen – AU – møtes i Etiopias hovedstad Addis Abeba. De har som mål å skaffe 1,3 milliarder dollar til FNs nødhjelpsappell.

Langsiktige løsninger er imidlertid også nødvendig for å hjelpe småbønder som har mistet husdyrene sine og dermed mistet hele sitt livsgrunnlag. I tiden som kommer vil de vil trenge støtte fra sine myndigheter for å sikre at familiene deres blir mindre sårbare for sult.