Foto: Redd Barna
– Mest av alt skulle jeg ønske at jeg kunne gå på skolen her, særlig fordi de har skolebusser som barna får kjøre med, sier Ahmed.

Det er tre måneder siden sju år gamle Ahmed sist var på skolen. Da måtte han og familien flykte fra volden i hjembyen Homs i Syria. Nå bor de i Al Mafraq i nabolandet Jordan.

For tre uker siden åpnet Redd Barna et barnevennlig senter i Al Mafraq. Her kan barna leke og lære med jevnaldrende under overoppsyn av spesialutdannede voksne, som også sørger for at barna får den nødvendige støtten til å bearbeide traumatiske opplevelser fra krigshandlingene og volden i hjemlandet.

Ahmed har vært fast gjest på det barnevennlige området siden åpningen sammen med moren, lillebror Othman (6) og storesøster Intisar (9). Her deltar de i ulike aktiviteter og lekegrupper, som Redd Barna organiserer.

Foto: Redd Barna
Ahmed trives godt på senteret til Redd Barna, hvor han har fått mange nye venner å leke og lære sammen med. På senteret får også barna hjelp til å bearbeide traumene fra de dramatiske opplevelsene og volden de var vitne til i Syria.

Hjelp til de mest sårbare

Ahmed har fått mange nye syriske og jordanske venner på senteret. Han er en energisk, livlig gutt som deltar aktivt i gruppeoppgavene og hjelper til hvor det trengs.

Ahmed og familien hans er noen av flere tusen flyktninger som har flyktet over grensen til Jordan det siste året. For mange er det tøft å finne seg til rette på sitt nye hjemsted. Redd Barna trapper nå opp innsatsen for å nå de mest sårbare familiene – både blant de syriske flyktningene og i de hardt pressete jordanske lokalsamfunnene som tar imot dem – med nødhjelp.

Ahmed bor sammen med foreldrene, søsknene, bestemor og en tante i en toroms leilighet. Sjuåringen sover på samme rom som moren, faren og søsknene.

Foto: Redd Barna
Rahaf er en av Ahmeds nye venner på Redd Barna-senteret. Hun er blitt en mester med rockering.

– Vi har ett rom der vi spiller fotball inne med en liten sprettball, sier Ahmed.

Drømmer om leker og skole

Ahmed synes det er gøy å komme til Redd Barnas senter for å delta i aktiviteter, møte vennene sine, leke og å ha flere enn familien å snakke med. Siden Ahmed og søsknene hans ikke går på skolen etter at de kom til Jordan, har de ikke mye å gjøre på dagtid.

– Vi spiller på et lite keyboard som pappa kjøpte eller ser på TV. Det hadde vært gøy å ha noen leker å leke med. Men mest av alt skulle jeg ønske at jeg kunne gå på skolen her, særlig fordi de har skolebusser som barna får kjøre med, sier Ahmed.

Foto: Redd Barna
Det er gøy å tegne, synes Ahmed og de andre barna på Redd Barna-senteret. For flyktningbarna fra Syria er senteret det eneste tilbudet de har i Jordan.

Moren hans vil at Ahmed skal begynne i barnehagen, men fordi skoleåret snart er omme, bestemte hun at det ikke var noe vits for ham å begynne nå. Derfor sender hun heller barna til Redd Barnas senter, hvor de i hvert fall kan få den psykososiale støtten de trenger.

Ahmeds far er arbeidsledig og har lett etter en jobb helt siden de flyktet fra Syria. Ahmeds mor har heller ingen jobb, men hun deltar på møtene om barns beskyttelse som Redd Barna arrangerer. Poenget med disse møtene er å gjøre foreldre bedre rustet til å hjelpe barna sine med å takle de dramatiske opplevelsene og volden de har vært vitne til i Syria.