Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Abdiqaadir får behandling av Redd Barnas lege mens moren Willo våker over sønnen.

Abdiqaadir er to måneder gammel. Den lille gutten har vært underernært siden han ble født. 22. juli ble han lagt inn på Redd Barnas stabiliseringssenter i Bosasso nord i Somalia. Da veide han bare 2,8 kilo.

– Jeg skjønte at sønnen min ble dårligere da han sluttet å gå på do som vanlig, fikk feber og magen hans svulmet opp. Jeg tok ham til den tradisjonelle helbrederen, men det hjalp ikke. Abdiqaadir ble enda dårligere, så da tok jeg ham med til sykehuset, forteller Abdiqaadirs mamma Willo Shiqnuur Mohammed.

Der fikk den lille gutten antibiotika og andre medisiner, i tillegg til ekstra næringsrik melk.

– Han ble bedre med en gang. Han fikk sove også, og nå går det bra med ham. Vi fikk også et fint sted å hvile oss – ikke som i leiren der vi bor. Jeg har også fått sovet og hvilt meg, og det var fint å kunne være sammen med barnet mitt og gi ham min fulle støtte. Nå kan jeg amme ham også.  Jeg er så glad for at både han og jeg har fått så mye god hjelp, sier Willo.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Abdiqaadir får mat av moren sin. Nå er den lille gutten i mye bedre form. Feberen er borte og han har begynt å legge på seg.

Feberen er borte og Abdiqaadir har også begynt å leke litt. Nå er både mor og barn tilbake i leiren, men gutten får fremdeles tilsyn hver tredje dag.

Skyhøye matpriser

Willo flyktet til leiren for halvannet år siden fra volden og matmangelen i landets hovedstad Mogadishu. Men livet i de 31 flyktningleirene i Puntlands kommersielle hovedstad Bosasso er knalltøft. 

– I leiren er sult det største problemet. Vi har store problemer med å skaffe mat. Når du ikke har mat, tenker du ikke på andre behov. Du tenker på hvordan du skal skaffe amt til barna dine, du tenker ikke på medisinsk hjelp når du mangler mat til barna. Det er på samme måte med utdanning. Vi har ikke tid til å tenke på utdanning når vi ikke har mat til barna. Utdanning koster penger. Hvordan skal vi kunne betale for at barna skal gå på skole, sier Willo.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
– Jeg er så glad for at både han og jeg har fått så mye god hjelp, sier Willo Shiqnuur Mohammed om to måneder gamle Abdiqaadir.

Hele Afrikas horn er rammet av ekstremtørke, og matvareprisene i regionen har steget mye på kort tid. Prisen på pasta og grunnleggende matvarer som olje og ris er doblet.

Ett måltid om dagen

– De høye matvareprisene tvinger oss til å finne andre måter å overleve på. Selv gir jeg barna bare ett måltid om dagen i stedet for to, slik vi hadde før. I stedet for å kjøpe grønnsaker og slikt, serverer jeg nå pasta med sukker på så barna i hvert fall skal få i seg noe søtt, forteller Willo.

Da familien bodde ved Mogadishu, jobbet hun som dagarbeider på gårder for å tjene penger. Men ofte ble pengene eller maten hun greide å skaffe stjålet fra familien. I Bosasso er sikkerheten bedre, men å skaffe penger til mat er en hard kamp. Willo står opp grytidlig om morgenen for å jobbe for folk. Hun vasker klær og hus. På slutten av dagen får hun en liten slump penger – under en dollar.

– Livet blir stadig tøffere. Alt her blir stadig dyrere, og det blir vanskeligere og vanskeligere å overleve. Vi trenger støtte. Situasjonen er ikke bra. Det er mye sult, sier Willo Shiqnuur Mohammed.