Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Asmara er gravid i åttende måned og ute av stand til å arbeide for å tjene penger til å skaffe mat til de to døtrene. Men de klarer seg fordi de andre flytkningene i New Shabelle deler maten sin.

Asmara Midi er gravid i åttende måned. Hun kom til flyktningleiren New Shabelle i Puntland nord i Somalia for tre dager siden etter en lang og hard reise på ti døgn.

– Tørken tvang meg til å reise hjemmefra. Jeg reiste fra mannen min og den ene datteren min fordi vi ikke hadde nok penger. Jeg kunne ikke ta med meg alle på flukten. Vi solgte de få eiendelene vi hadde. Det ga bare nok penger til at jeg kunne ta med to av barna mine. Jeg vet ikke hvordan mannen min og datteren min som ble igjen skal kunne overleve, sier Asmara.

Bekymret for datteren og mannen

Familien så ingen annen løsning enn å dele seg i to. Først døde alle husdyrene deres. Da måtte Asmara selge jorden der de pleide å dyrke mat. Til slutt, da alle pengene var brukt opp, var eneste utvei å selge huset. Det holdt ikke til å dekke reisen for alle, så mannen og den ene datteren måtte bli igjen. Asmara er fortvilet over at hun ikke kan gjøre noe for dem.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Leveforholdene i flyktningleiren i Bosasso er svært tøffe, men Asmara Midi synes likevel livet er blitt mye bedre siden hun og to av døtrene kom dit for tre dager siden.

– De kommer seg vekk derfra om Gud vil. En dag, om Gud er med oss, kommer vi til å møtes igjen. Men akkurat nå har vi alle nok med å prøve å overleve, sier Asmara.

Fordi hun snart skal føde, er hun ikke i stand til å arbeide. Siden hun og de to barna kom til New Shabelle-leiren, har de derfor levd av maten de får av en annen flyktningfamilie, som også er sultne.

– Reisen hit var veldig lang, slitsom og full av problemer. Vi var på reise i ti dager og ti netter. Jeg hadde ikke noe mat til barna. En gang brøt bilen sammen; det var forferdelig. Det var helvete på jorden. Vi hadde store problemer: En militsgruppe ranet oss for alle klærne og nytteredskapene vi hadde med oss. Kan du tenke deg hvordan det var å komme hit uten å ha noe som helst? Vi hadde ikke engang skikkelige klær. Disse klærne har jeg fått fra gode samaritaner da vi ankom, forteller Asmara.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
– Nesten måned skal jeg føde. Jeg håper og ber om at barnet får et bedre liv enn det vi kom fra, sier Asmara Midi.

Også matten hun sitter på har Asmara fått av venner som allerede var på plass i flyktningleiren. New Shabelle er én av totalt 31 leire i Puntlands kommersielle hovedstad Bosasso. Nå bor Asmara og de to døtrene hennes sammen med ni andre i et lite skur laget av papp.

Knalltøft, men bedre liv

– Men siden vi kom hit til leiren, har jeg det mye bedre enn før vi dro. Alle hjelper oss her. Det betyr ikke at livet her er lett; det er veldig vanskelig. Av og til må barna mine og jeg sove ute på bakken når det er kaldt og støvete. Og med mindre mennene går inn til sentrum og klarer å få tak i en jobb for dagen, har vi ingen penger til å kjøpe mat for. Vi spiser ett måltid om dagen, forteller Asmara.

Redd Barna driver matutdelingsprogrammer i fem av leirene i Bosasso. Hver eneste dag strømmer nye mennesker på flukt fra tørken og matmangelen i sentrale deler av Somalia nordover til Puntland. Bare i leiren New Shabelle bor det nå over 6000 mennesker. Asmara og familien hennes er blant de som nå vil nyte godt av vår nødhjelp.

– Nesten måned skal jeg føde. Jeg håper og ber om at barnet får et bedre liv enn det vi kom fra, sier Asmara Midi.