Foto: Zets / Redd Barna
Rektor Takao Kikegawa og Yoshie Koshikawa fra Redd Barna i Japan deler ut sekk til Akane.

Bøker, sekker, pennaler og klær; barna mistet alt da først jordskjelvet, og deretter tsnuamien ristet og oversvømte skoler og hjem 11. mars. Det var like før vintersemesteret var over, og mange barn gledet seg til ferie. Seksåringer som skulle begynne på skolen for første gang hadde forberedt seg godt, slik tradisjonen er, med innkjøp av skolesekk, eller "randusel" på japansk, med tilhørende utstyr. Så kom katastrofen som endret alt.

Denne uken deler Redd Barna i Japan ut skolesekker og utstyr til tusenvis av barn. Blant dem som mottok hele pakken var åtte år gamle Wakana.

– Mannen min hadde gjort alt klart til skolestart for datteren vår. Han hadde kjøpt skolesekk og utstyr slik at hun skulle kunne begynne på skolen. Men han døde i tsunamien. Han kommer ikke tilbake. Alt ble borte. I dag føler jeg lettelse over at datteren min har fått en ny skolesekk. Nå kan hun begynne på skolen! Det sier moren, Yoshiko Kumagai.

Mangler fortsatt mye

Foto: Zets / Redd Barna
Yoshie Koshikawa fra Redd Barna i Japan med noe av skoleutstyret som ble delt ut.

I alt 87 elever mottok utstyr da rektor kalte inn til seremonien ved Oomagari grunnskole i Higashi-Matushima i Miyagi, en av de hardest rammed byene på nordøst kysten av Japan. Fortsatt ligger det søppel over hele byen, biler på taket og store båter i sentrumsgatene. En av lærerne peker på veggen der vannet fylte hele første etasje av skolen under tsunamien. Fortsatt mangler vann og strøm, likevel har stedet fungert som evakueringssenter for mange familier de siste ukene. Skolen har fått god hjelp av Japans selvforsvarshær, som leverer vann og mat til de hjemløse.

I dette området samarbeider Redd Barna med byens utdanningskomite for å sikre utstyr til alle byens grunnskoler.

– Dette gjør godt. Jeg er så glad for at studentene har fått sine skolesekker i dag. Jeg hadde virkelig et håp om at de skulle få sekkene før skolestart torsdag, sier rektor Takao Kikegawa.

Skolestartseremonien i Japan er svært viktig, slik den er i Norge. En ny skolesekk er et symbol på et liv med håp.

– At familiene får oppleve dette er svært betydningsfullt for oss alle, sier rektor.

Foto: Zets / Redd Barna
Åtte år gamle Wakana fikk både ny skolesekk og utstyr