Foto: Redd Barna/Karin Beate Nøsterud
Urolighetene øst i Kongo for et par år siden drev hundretusener av mennesker på flukt, som denne damen og barnet hennes. Mange av dem mistet alt i flukten og trenger fremdeles hjelp.

I de rullende åsene i Kitchanga, nord for byen Goma øst i Den demokratiske republikken Kongo, bor mer enn 40 000 flyktninger i midlertidige leire. De har måttet flykte fra de voldelige opptøyene som har herjet denne delen av Kongo de siste årene.

Et av dem er tolv år gamle Rafiki, en blid gutt med et bredt smil og en utrolig optimisme for fremtiden.

Landsbyen herjet og brent ned

Faren til Rafiki døde da han var fire år. Da han fylte ti, måtte Rafiki og moren flykte fra hjemmet sitt da en av de mange væpnede opprørsgruppene i området herjet landsbyen deres. Militsen brente ned husene og åkrene og ødela alt som kom i deres vei.

– Jeg vet ikke hvorfor de gjorde det. Ingen vet. Da soldatene kom, så vi dem og løp av gårde. Jeg var vanvittig redd, jeg trodde jeg skulle dø. Alle løp. Vi hadde ikke med oss noenting, bare klærne vi hadde på oss. Vi flyttet inn hos onkelen min, for vi visste ikke hva vi skulle gjøre, forteller Rafiki.

Foto: Redd Barna
Redd Barna har jobbet med å gi også de mest sårbare barna i Kongo tilgang til utdanning i flere år.

Rafikis onkel ga dem tak over hodet. Som takk hjelper Rafikis mor til i huset. Hun henter vann og ved og hjelper til med matlagingen.

Drømmen om skole

– Jeg ville begynne på skolen med en gang. Jeg gikk i femte klasse, og ville så gjerne fortsette. Men jeg kunne ikke. Mamma hadde ikke nok penger, og onkel kunne ikke hjelpe oss. I stedet hjalp jeg mamma med hennes plikter, sier Rafki.       

Tolvåringen forteller at barn som ikke går på skolen blir sett ned på av resten av lokalsamfunnet.

– Barna som ikke går på skolen blir sett på som landstrykere og banditter. Mens barn som går på skolen blir respektert av de voksne. Jeg følte meg elendig da jeg ikke gikk på skolen. Jeg følte at jeg ikke hadde noe liv, sier Rafki. 

Glad for utdanning

I august hørte Rafki og moren hans at Redd Barna hjelper barn tilbake på skolen. Rafiki ble overlykkelig. Nå går han siste år på barneskolen på en skole der lærerne har fått opplæring av Redd Barna. Vi har også opprettet en barneklubb på skolen og laget et tilbud der barna får rekreasjonstilbud. I tillegg er det vi som har forsynt skolen med skolebøker.

Nå går Rafki på skolen hver dag. Han har bedre tanker om seg selv. Håpet er at han en dag skal bli lege.

– Jeg elsker skolen. Jeg vil få et godt liv, sier han.