Foto: REUTERS/Francis Vallance fra fra AlertNet
Jordskjelvet i Christchurch er den alvorligste naturkatastrofen som har rammet New Zealand i moderne tid. Så langt er 98 personer bekreftet døde. Håpet er i ferd med å renne ut for de 226 personene som fremdeles er savnet i ruinene.

Så langt er 98 personer bekreftet døde i jordskjelvet som rammet Christchurch for to dager siden. Men fremdeles er 226 personer savnet, ifølge politiet i byen. Sjansene for at flere mennesker skal finnes i live minsker for hver time som går.

I dag har tre av Redd Barnas fremste nødhjelpseksperter tatt seg rundt i Christchurch for å få best mulig overblikk over ødeleggelsene og kartlegge hvordan Redd Barna best kan hjelpe de som nå har mistet hjemmene sine i katastrofen.

New Zealands alvorligste katastrofe

Dette er den alvorligste naturkatastrofen som har rammet New Zealand i moderne tid, og foreløpig vet ingen hvor mange hus som er ødelagt i jordskjelvet. Rundt 80 prosent av innbyggerne i Christchurch er fremdeles uten elektrisitet, rennende vann og fungerende vannklosetter. Alle skolene i New Zealands nest største by er stengt inntil videre. Portforbud er innført fra klokken 18.30 i sentrum.

Foto: BBC News
Dette var en gang TV-stasjonen Canterbury Television sine lokaler. 22 personer er fremdeles savnet i ruinene.

– Byen er stengt, men flyplassen er nå åpen for å fly ut skadede. Vi i Redd Barna samarbeider med regjeringen, Røde Kors og andre frivillige organisasjoner som jobber med barn og unge, sier Redd Barnas landdirektør i New Zealand Liz Gibbs.

Barna rammes hardest

Barn er alltid mest sårbare i enhver naturkatastrofe. Jordskjelvet har gjort mange barn i Christchurch veldig redde. Det er svært dramatisk og opprivende for barn å se verden slik de kjenner den styrte sammen. Alle rutiner og faste holdepunkter forsvinner og mange føler stor redsel for fremtiden.

I slike nødhjelpssituasjoner pleier Redd Barna å starte opp barnevennlige sentre. Der kan barna leke og lære i trygge omgivelser sammen med jevnaldrende under overoppsyn av voksne med erfaring fra barnevern, som kan fange opp barn som trenger ekstra psykisk støtte. Gjennom aktivitetene på de barnevennlige sentrene får barna trygghet og rutine inn i livene sine igjen, samtidig som de får bearbeidet traumatiske opplevelser fra jordskjelvet.  

Samtidig får foreldrene tid til å starte det møysommelige arbeidet med å stable familienes liv opp på bena igjen – uten å måtte engste seg for om barna er trygge.