Foto: Redd Barna/Edith Rivera
Jean Carlos (13) måtte slutte skolen etter at det tropiske lavtrykket E12 ødela hjemmet der han bor med besteforeldrene og fem andre barn. Nå jobber han for å tjene penger til at familien kan reparere hjemmet sitt etter flommen.

Det tropiske lavtrykket E12 la store deler av Honduras, Nicaragua og Guatemala
under vann i oktober. Redd Barna har fått penger fra Utenriksdepartementet for å drive nødhjelp i alle de tre landene etter naturkatastrofen, og det arbeidet pågår fremdeles.

I Honduras ble 3523 hjem ødelagt av det tropiske lavtrykket E12. Til sammen 69 798 mennesker i landet ble rammet av flommen som de voldsomme nedbørsmassene brakte med seg. 29 personer omkom i uværet, og 12 601 mennesker måtte flykte fra hjemmene sine til offentlige evakueringssentre. Aller størst var skadene i de to provinsene Choluteca og Valle. Det er derfor Redd Barna har konsentrert nødhjelpen i Honduras til disse to områdene.

Helt siden katastrofen rammet, har vi her delt ut mat, tilbudt helsehjelp, sikret tilgang til rent vann og jobbet med å sikre de evakuerte barna beskyttelse og den nødvendige psykososiale støtten til å takle påkjenningene og omveltningene uværet påførte dem. Totalt har 3000 familier fått nyte godt av denne nødhjelpen.

De 300 innbyggerne i Pedrerito Nacaome – hvorav 156 er barn – ble hardt rammet av det tropiske lavtrykket E12. 13 år gamle Jean Carlos er ett av disse barna. Her bor han i et lite hus sammen med de to besteforeldrene sine og fem andre barn. Det er lite rom for privatliv, og familien mangler tilgang på mye av det man trenger for å kunne leve et verdig liv. Jean Carlos gikk i femteklasse da stormet snudde livet hans på hodet.

Savner skolen

Foto: Redd Barna/Edith Rivera
Jean Carlos, besteforeldrene og de andre barna i familien har akkurat fått vaskefat og andre husholdningsartikler fra Redd Barna.

Da han kom hjem fra skolen 14. oktober i kraftig regn, fant han familiens hus oversvømt av vann. Elven var gått over sine bredder. Familien mistet alle eiendelene sine i naturkatastrofen. I tre dager måtte de overnatte på skolen til Jean Carlos. Da vannstanden sank og de igjen kunne vende hjem, var huset dekket av gjørme og nesten i ruiner.

Fordi Jean Carlos er det eldste barnebarnet, måtte han måtte slutte skolen og i stedet begynne å jobbe for å tjene penger til byggematerialene og det andre utstyret familien trengte for å bygge opp hjemmet sitt igjen.

– Jeg lengter tilbake til skolen. Jeg håper jeg kan begynne igjen og lære det jeg trenger for å forbedre livssituasjonen til familien min, sier Jean Carlos.

Redd Barna har hjulpet Jean Carlos og familien hans med å komme seg på bena igjen etter det tropiske lavtrykket E12s ødeleggelser. I tillegg til jevnlig å sørge for at familien får maten de trenger, har vi bidratt med verktøysett og pakker med klær, myggnettinger og praktiske ting til huset, kjøkkensaker og hygieniske artikler. Nå er det ikke lenge før gutten kan få drømmen sitt oppfylt og begynne på skolen igjen.

Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
Victor Samuel drømmer om å bo i fjellet – trygt unna den flommende elva som snudde livet hans på hodet.

Flom i Nicaragua

Også Honduras’ naboland Nicaragua ble hardt rammet av det tropiske lavtrykket E12 i midten av oktober. Victor Samuel er en av mange barn som fikk livet snudd på hodet da elva Estelí gikk over sine bredder; der mistet til sammen 100 familier hjemmene sine i naturkatastrofen.

– Elva flommet inn i huset vårt, vasket vekk mange av plankene det er bygget av, ødela latrinen og tok med seg klærne våre. Mamma var ikke på jobb fordi det regnet. Hun vasker klær og stryker dem. Jeg kunne ikke gå på skolen heller, for elva tok ranselen og alle skolebøkene mine. Elva rant gjennom huset vårt, forteller Victor Samuel.

Familien flyktet opp i høyden. Snart fikk de plass i et evakueringssenter.

– Det var ok i evakueringssenteret, men jeg lengtet hjem igjen. Pappa var barbeint, for elva tok arbeidsstøvlene hans også. De ti dagene stormen varte, var forferdelige. Jeg var redd for at vi skulle drukne. En mann ble tatt av elva og druknet, forteller han.

Gøy med maling

Foto: Redd Barna/Lenín Altamirano
– Det er gøy å male, jeg føler meg bra når jeg er her. Jeg vil male trær, hus og dyr som haier, fisker og øgler, sier Victor Samuel.

Nå deltar Victor Samuel på aktivitetssenteret til Redd Barna. Gjennom maling, tegning og lek med de andre barna får han der bearbeidet traumene fra naturkatastrofen.  

– Det er gøy å male, jeg føler meg bra når jeg er her. Jeg vil male trær, hus og dyr som haier, fisker og øgler, sier han.

Felles for alle husene han maler, er at de ligger i fjellene.

– Jeg vil bo et annet sted enn ved Estelí-elva, et sted hvor det ikke er noen elv. For elva lager oversvømmelse. Jeg ønsker å bo i fjellet, sier Victor Samuel.

Bearbeider traumer

Victor Samuel er ett av 1700 barn som deltar på aktivitetssentrene til Redd Barna i flomrammede deler av Nicaragua. 

– Disse barna ble direkte rammet av regnet: Hjemmene deres ble oversvømt, de måtte evakuere til overfylte sentre og mange mistet alt de eide. Dette er familier som allerede var fattige og hadde mye sykdom. Naturkatastrofen gjorde dem desperate, deprimerte og isolerte også. Dette har hatt tydelig effekt på barnas følelsesliv, psyke og utdanning, sier Redd Barnas prosjektansvarlige, Erika Trimino Colindres.

For at barna skal få best mulig psykososial oppfølging, har Redd Barna gjennomført treninger med lærerne deres også. Målet er at barna skal få den riktige oppfølgingen til å overvinne traumene fra naturkatastrofen også på skolen.