Foto: Redd Barna/SA Quershi
Imran (7) lurer på hvor familien hans befinner seg i kaoset som har oppstått etter at flom og jordras har rammet det fattige, voldsutsatte området hardt.

Imran er ett av barna som ikke har fått kontakt med foreldrene. Det siste året har han vært nødt til å bo sammen med onkelen sin i byen Madyan, som ligger 20 kilometer fra foreldrenes hus, for å kunne gå på skolen. 

– Landsbyen der jeg bor, har ikke skole. Derfor bestemte faren min seg for å sende meg hit. Nå vet jeg ikke hvor foreldrene og søsknene mine er. Det eneste jeg har hørt er at de reiste fra landsbyen vår da de hørte at flomvannet var på vei, sier Imran.
 
Han forteller at onkelen har reist for å finne familien hans, men han har ikke hørt noe fra han på flere dager. Imran håper at onkelen hans snart kommer tilbake med gode nyheter om foreldrene.

Flommen har berørt 2,5 millioner mennesker i Pakistan. Nærmere halvparten er barn.

Foto: Redd Barna/SA Quershi
Flommen som rammer de nordvestlige delene av Pakistan har gjort at millioner av mennesker trenger hjelp.

Barn under fem år de mest sårbare

Hjelpearbeidere og pakistanske myndigheter kjemper mot klokka for å hjelpe de flomrammede. Redd Barnas nødhjelpsteam må arbeide seg gjennom vannmassene ved hjelp av tau og andre hjelpemidler for å kunne dele ut midlertidige telt og forsyninger til barn og familier som er isolert av vannmassene.

– I stort sett alle rammede områder er drikkevannet forurenset. Det er bekreftet tilfeller av diaré og kolera, og vi frykter nå at sykdommene kan spre seg raskt blant de hundretusener av menneskene som har mistet hjemmet sitt. I slike situasjoner er spesielt barn, særlig de under fem år, de mest sårbare for å bli alvorlig syke og i verste fall miste livet, sier Wang.

Redd Barna har sendt mobile helseklinikker for å gi medisinsk nødhjelp. Organisasjonen har behandler mer enn 1400 mennesker i Dera Ismail Khan, Buner og Swat-dalen. Våre hjelpearbeidere har vært nødt til å bruke båt og haike mange kilometer til avsideliggende landsbyer hvor veier og broer er vasket bort av vannmassene.
 
Flommen er nå på vei mot Muzaffargarh, Layyah and DG Khan and Rajanpur, i Punjab. Det er meldt om kraftig regn de to første ukene av august, noe som vil gjøre det desto vanskeligere å nå ut med nødhjelpen.
 
– Mennesker er isolert av vannmassene og i ferd med å bruke opp matreservene Det er kritisk å få ut rent vann, mat og medisiner til tusenvis av barn og deres familier de neste dagene, sier Wang.
 
Redd Barna har arbeidet i Pakistan i 30 år, og har blant annet gitt nødhjelp etter den tropiske stormen Phet i juni, under konflikten i Khyber-Pakhtunkhwa provinsen i 2009 og etter det kraftige jordskjelvet i 2005.